22 september 2011

Aanvullend onderzoek kampgeld

Het contract met die laatste zou inmiddels verbroken zijn. Het vervolgonderzoek zou zich richten op de ambtenaar. Maar een woordvoerder van de gemeente zegt dat niet te kunnen bevestigen. De 25 woonwagenfamilies ontvingen enorme bedragen. Sommigen bronnen hadden het over ‘vele tonnen’, andere over ‘enkele miljoenen’. Daarbij leek er sprake van willekeur, omdat de een veel meer kreeg dan de ander.

De vragen wanneer het aanvullende onderzoek moet zijn afgerond en of de gemeente dit zelf doet of dat opnieuw het externe bureau wordt ingeschakeld, kon de gemeente gisteren niet beantwoorden. In een openbare vergadering van de raadscommissie Ruimte en Vastgoed hield wethouder Mary Fiers (PvdA) dinsdagavond nog een presentatie over het Eindhovense woonwagenbeleid. Daarbij werd het woord ‘verhuiskostenvergoeding’ trouwens niet één keer genoemd. Fiers benadrukte dat Eindhoven op termijn toe wil naar een situatie waarbij alle kampjes gerenoveerd worden. „Kampjes moeten niet meer naar binnen gericht zijn.” En: „Met de bewoners moeten we net zo omgaan als met andere Eindhovense bewoners.”

De wethouder vertelde ook dat in Eindhoven voor een staanplek op een kampje een wachtlijst is van 160 personen. „Oh jee, straks wonen er weer allemaal woonwagenbewoners in illegaal gebouwde schuurtjes”, zei een van de commissieleden. Maar daar was volgens Fiers geen kans op: „We houden tegenwoordig heel goed in de gaten wat in die schuurtjes gebeurt.” Omdat de gemeente dus wel weet van illegale bouwsels, maar niet ingrijpt, veronderstelde een ander commissielid dat er sprake is van een soort generaal pardon. Maar dat ontkende Fiers: „Als een kampje gesaneerd en gerenoveerd is, hebben we een nieuwe situatie. Daarover maken we duidelijk afspraken met de bewoners. En vanaf dat moment zullen we streng handhaven. Het is een kwestie van gezond verstand en niet van generaal pardon om op niet op alle oude kampjes muurtjes te gaan slopen.”

Corrie de Leeuw