13 maart 2011

‘Armoede single man aanpakken’

De Eindhovense coalitie van VVD, D66, GroenLinks en PvdA heeft vorig jaar afgesproken dat Eindhoven zijn sociale gezicht wil behouden. Daarom zorgt de gemeente er onder meer voor dat rijksbezuinigingen in de stad geen gevolgen hebben voor de allerarmsten. En daarom wordt jaarlijks 4,5 miljoen euro extra gemeentegeld gestoken in armoedebestrijding. Daarnaast moet de armoedebestrijding ook efficiënter. In 2006 constateerde de Rekenkamer al dat in Eindhoven veel organisaties en instellingen zich daarmee bezighouden, maar dat ze daarin niet samenwerken. In die situatie is nog niet veel verbeterd zo heeft de inmiddels aangestelde Armoedegezant geconstateerd. En onder meer daarom moet een nieuw armoedebeleid worden vastgesteld.

Hoofddoel van dat beleid is het (weer) laten deelnemen aan de samenleving van mensen die onder de armoedegrens zitten. En een van de uitgangspunten is dat niet het aanbod van de organisaties, maar de vraag van de mensen leidend moet zijn. En het beleid richt zich vooral op kinderen ‘om de cirkel van armoede echt te doorbreken’. Het gaat er om dat ook kinderen uit de armste gezinnen kans krijgen om zich te ontwikkelen.

De stichting Armoedegezant is het daar wel mee eens, maar vraagt ook nadrukkelijk aandacht voor de alleenstaande mannen met weinig inkomen. De stichting wijst er op dat bijna de helft van de klanten van de voedselbank alleenstaande mannen tussen de 25 en 45 jaar zijn. En in het gemeentelijk beleid kan dan wel uitgegaan worden van eigen kracht, maar volgens de Armoedegezant hebben veel man­nen in deze groep die eigen kracht juist niet. De Armoedegezant is er bezorgd over dat het nieuwe beleid straks te weinig steun biedt aan deze mannen. Verder stuit het voorstel om een nieuwe armoede-werkgroep in te stellen op verzet bij de Eindhovense stichting. Er liggen al genoeg concrete adviezen van verschillende werkgroepen, zo vindt de Armoedegezant.

Corrie de Leeuw