13 februari 2011

Straks cruciale rol Steentjeskerk

2. Waarom moet daar nu verandering in komen?

Directe aanleiding is het advies dat de commissie Cultuur Totaal onder leiding van oud-Philipsdirecteur Jan Post in het najaar van 2009 aan de gemeente heeft uitgebracht. De commissie heeft zich over in totaal 61 aanvragen voor cultuursubsidie gebogen en concludeerde onder meer dat Kempenland, De Negende en het, inmiddels gesloten, centrum Kunstlicht in de Kunst, niet langer voor geld van de van de gemeente in aanmerking zouden moeten komen.

Volgens de uit louter externe deskundigen bestaande commissie heeft Eindhoven behoefte aan één overkoepelende instelling voor cultureel erfgoed. Het toenmalige college van B en W nam het advies van de commissie unaniem over.

Ook de gemeenteraad ging, na veel gesteggel, uiteindelijk akkoord. Als vervolg op het uitgebreide advies van Post was het de bedoeling dat er een culturele adviesraad zou komen, die jaarlijks zou adviseren over de subsidieverdeling.

3. Waarom is er nu nog steeds geen definitief plan?

Voor een deel heeft dat te maken met de gemeenteraadsverkiezingen van vorig jaar, die een nieuwe coalitie van PvdA, VVD, D66 en GroenLinks heeft gebracht. Daarnaast speelt ook mee dat Eindhoven fors moet bezuinigen. Cultuur blijft daarbij niet buiten schot, zij worden gekort voor een bedrag dat in 2015 is opgelopen tot 7,7 miljoen. Voor dit jaar en volgend jaar heeft de gemeente 850.000 euro subsidie beschikbaar gesteld voor het ’dynamisch en interactief zichtbaar maken van cultureel erfgoed’. Voorwaarde daarbij is wel dat deze activiteiten zoveel mogelijk in de Steentjeskerk (eigendom van de gemeente) moeten plaatsvinden.

Daarnaast moet gekeken worden of er mogelijkheden zijn voor regionale samenwerking. Bovendien moeten erfgoedcollecties ’zo goedkoop en efficiënt mogelijk worden opgeslagen en beheerd’. Kempenland en Home werken inmiddels al enige tijd samen aan een plan waarin ze aangeven hoe ze bovenstaande uitgangspunten willen realiseren. Voor dekking van de kosten stelt Eindhoven 850.000 euro beschikbaar, waarvan 700.000 euro structureel. De resterende 150.000 euro subsidie geldt alleen voor dit en volgend jaar en moet aan volkscultuur besteed worden.

Hieronder valt wat de gemeente betreft ’aandacht voor dagelijkse gebruiken, rituelen en verhalen van mensen, vroeger en nu’. De rol van De Negende in het nieuwe initiatief is vooralsnog onduidelijk, aangezien zij nu nog steeds niet concreet met Kempenland en Home in gesprek zijn.

4. Blijft Museum Kempenland wel bestaan?

Niet in zijn huidige vorm. Volgens wethouder Mary-Ann Schreurs (D66) maakt het de gemeente in feite niet uit wat voor instelling (en) er straks nog zijn. De wethouder wil in elk geval dat de activiteiten zich in één gebouw (de Steentjeskerk) voor cultuurhistorie concentreren.

5. Hoe gaat het nu verder?

Terwijl de twee musea nog aan de vorming van een nieuwe instelling werken, heeft het college van B en W aangegeven het cultuurbeleid weer naar zich toe te willen trekken. Dat betekent in elk geval dat er geen culturele adviesraad komt.

De nieuwe instelling wordt in elk geval een prominente gebruiker van de Steentjeskerk. Daarnaast blijft Home ook op het terrein aan de Boutenslaan actief.