Kamerkoor kost stad 2,2 ton per jaar
‘De beweegredenen om naar Eindhoven te willen gaan, betreffen inhoud en klimaat’, laat Schreurs de raad weten. Het koor wil volgens de wethouder nauw gaan samenwerken met Muziekgebouw Frits Philips, waar ‘een van de beste programmeurs van Nederland’ werkzaam is. Het kamerkoor (‘zelf een nationaal topinstituut van wereldniveau’) wil daarom, aldus de wethouder, een ‘actieve en langdurige samenwerking met het Muziekgebouw om innovatieve producties te ontwikkelen’.
Schreurs verwacht ook dat de 45 Eindhovense koren straks van de aanwezigheid van het kamerkoor kunnen profiteren. Zij kunnen ‘actief gebruikmaken van de expertise van het NKK, zoals de bibliotheek en de dirigent’. De subsidie kan volgens Schreurs betaald worden uit de pot met daarin een miljoen euro voor extra investeringen voor cultuur. Die pot is volgens haar mede bedoeld om nieuwe initiatieven in de stad een kans te geven.
De PvdA vroeg zich ook af waarom het koor zich in de leegstaande school naast Mariënhage wil vestigen en niet op Strijp S, volgens de partij dé plek voor creatieve organisaties. Schreurs vindt dat juist ook Mariënhage als vestigingsplek goed zou zijn voor ‘het complex en de belevingswaarde van de binnenstad als een geheel’. De wethouder ziet graag dat het oude Augustinianum wordt ‘door ontwikkeld’ voor creatieven, met een ‘optimaal publiek gebruik van de kapel, de keukens eronder en de tuinen’. Als voorbeeld noemt ze de activiteiten tijdens Glow.
Ad de Koning