Door Yasin Torunoglu op 25 maart 2015

Yugadi

Afgelopen zaterdag was ik uitgenodigd voor het Yugadi festival. Voor mensen uit Zuid-India is dat het begin van het nieuwe jaar. Met Yugadi wordt ook de grote schoonmaak gedaan en iedereen gaat op zijn paasbest gekleed. Of ja: in traditionele Indiase klederdracht dan. De gemeenschap was dit jaar verzameld op de High Tech Campus, waar veel Indiërs werken, om het nieuwe jaar gezamenlijk tegemoet te treden.

De dag stond in het teken van optredens en uiteraard van heerlijke Indiase gerechten. Ik mocht het samen met mijn vrouw ervaren, deze culturele rijkdom. Tijdens de optredens moest ik even denken aan vroeger, aan de suikerfeesten toen ik nog heel jong was. Ook toen gingen we daags van tevoren nieuwe kleren kopen en naar de kapper. Er werd speciaal gekookt en uiteraard mocht de zelfgemaakte baklava niet ontbreken.

Eindhoven krijgt er ongemerkt steeds meer mensen bij en de tradities die daarbij horen. We zijn heel stilletjes één van de meest internationale steden van Nederland aan het worden. De hightech bedrijven zijn blij met de komst van al die internationale kenniswerkers. Omdat zij het tekort aan hoogopgeleid technisch personeel invullen en hun kennis delen met de Nederlandse bedrijven. Daarnaast zorgt hun aanwezigheid ervoor dat meer internationale bedrijven hierheen komen en zo weer voor extra werkgelegenheid in de stad zorgen.

Maar dat is wat mij betreft niet het belangrijkste. Het belangrijkste is het feit dat onze stad open staat voor iedereen, met eigen tradities en inkleuring van het leven. Of je nou kousenband eet of het typisch Indiase gerecht met zes smaken, of je nu suikerfeest hebt na het vasten of carnaval ervoor. Het gaat erom dat we de kunst verstaan om van die diversiteit te genieten en met elkaar te blijven zoeken naar de overeenkomsten. Lijkt me een goed voornemen. Happy Yugadi!

Yasin Torunoglu

Yasin Torunoglu

Yasin Torunoglu

Yasin Torunoglu (Eindhoven, 1982) studeerde – na MAVO, MBO en HBO – Internationale Bedrijfscommunicatie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Na zijn studie ging hij als managementtrainee aan de slag bij energiebedrijf Essent. Van 2006 tot eind maart 2013 was hij gemeenteraadslid voor de PvdA in Eindhoven. Sinds maart 2013 is hij wethouder Wonen, Wijken, Ruimte,

Meer over Yasin Torunoglu