Yasin stelt zich niet kandidaat

Door Yasin Torunoglu op 25 juli 2021

Beste partijgenoten,

Ik heb besloten om mezelf, in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar, niet te kandideren als lijsttrekker van de PvdA. Dat betekent dat ik me niet verkiesbaar stel voor een plek in de raad.

 

Sinds 2006 ben ik actief in de Eindhovense politiek. Eerst als raadslid en de afgelopen 8 jaar als wethouder. Met veel trots en passie heb ik deze rol vervuld en zal dat ook blijven doen. We komen nu in een fase waarin we naar de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2022 toewerken. En dat brengt met zich mee dat ik voor 1 augustus bekend moet maken of ik me wil kandideren als lijsttrekker van de PvdA. De laatste weken heb ik veel nagedacht en ik ben tot de conclusie gekomen dat er een tijd is van komen en een tijd van gaan.

Toen ik in de politiek begon, heb ik met mijzelf afgesproken altijd kritisch naar mezelf te blijven kijken en op tijd een stap opzij te doen. Het moment waarop je het gevoel hebt dat je alles hebt gegeven en waarop het maken van de keuze om te stoppen het moeilijkst is. Met dubbele emoties moet ik zeggen dat dat moment nu is aangebroken.

Een makkelijk besluit was het zeker niet en het doet me ook verdriet. Sinds het moment dat ik dit besluit heb genomen, heb ik er elke dag spijt van. Want mijn vuur is niet gedoofd.

Tegelijkertijd voelt het ook als een goed besluit en ben ik dankbaar. De afgelopen jaren heb ik me met heel veel liefde, bezieling en passie ingezet voor onze stad, mijn stad. De stad waar ik geboren en getogen ben. Want een Eindhovenaar ben ik in hart en nieren. Ik heb geprobeerd dichtbij mezelf te blijven en mijn rol als wethouder op een vernieuwende manier in te vullen. Niet te gaan besturen vanachter mijn bureau, maar juist door middenin de samenleving te blijven staan en heel veel gewone en bijzondere Eindhovenaren te ontmoeten.

Dat betekende dat ik regelmatig tegen de stroom in moest zwemmen om een verschil te maken voor de stad. De basis was scherp blijven op mijn eigen functioneren, mezelf uitdagen om het systeem te doorbreken en altijd de samenleving centraal stellen. En natuurlijk hoort het er als wethouder ook bij om soms minder goed nieuws te brengen en keuzes te maken waar niet iedereen het mee eens is Maar daar ligt juist de uitdaging. Het mooiste dat het wethouderschap mij heeft gebracht is het leren kennen van zoveel mooie Eindhovenaren, het voeren van prachtige gesprekken en het zien van de diversiteit aan talent die onze stad rijk is.

Mijn grootste drijfveer (als mens en wethouder) is dat ik een verschil wil maken voor mensen en bij wil dragen aan een betere maatschappij. Ik wil van betekenis zijn voor de stad én voor mensen die het nodig hebben. Door mijzelf onder andere voor 200% in te zetten voor meer betaalbare woningen voor verschillende doelgroepen. Door mensen te verbinden, complexe onderwerpen zoals diversiteit dichtbij te brengen en bespreekbaar te maken. Ik vind het belangrijk dat iedereen meeprofiteert van de en rijkdom van deze stad en regio. Daarom dat ik me hard maak om mensen aan fatsoenlijke baan te helpen.

Er ligt nu een stevig fundament en het is tijd voor een frisse wind, een nieuwe generatie om hierop door te bouwen. Ook dat is weer goed en belangrijk voor de ontwikkeling van Eindhoven.

Wat de toekomst brengt weet ik nog niet. Maar één ding is zeker, mijn politiek-bestuurlijke vuur blijft branden. Dat geldt ook voor mijn gedrevenheid om verandering te brengen. Terugkijken op de afgelopen 8 jaar doen we na de verkiezingen in maart, want voor nu is er nog veel werk aan de winkel. Daar heb ik veel zin in en zal ik met dezelfde liefde, bezieling en passie blijven doen.

Yasin Torunoglu

Yasin Torunoglu

Yasin Torunoglu (Eindhoven, 1982) studeerde – na MAVO, MBO en HBO – Internationale Bedrijfscommunicatie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Na zijn studie ging hij als managementtrainee aan de slag bij energiebedrijf Essent. Van 2006 tot eind maart 2013 was hij gemeenteraadslid voor de PvdA in Eindhoven. Sinds maart 2013 is hij wethouder Wonen, Wijken, Ruimte,

Meer over Yasin Torunoglu