De diverse gesprekken in de Barrier

4 februari 2018

De afgelopen 4 jaar hebben leden en de fractie van de PvdA ongelooflijk veel verschillende wijken bezocht. We gaan dan deur aan deur om aan de bewoners van een bepaalde wijk te vragen wat zij van hun wijk vinden? Wat vindt u goed aan uw wijk en wat kan er beter? Deze keer waren we in de wijk Barrier en dat was niet voor het eerst viel enkele bewoners op.

De naam van de wijk verwijst naar het Woenselse tolhuis. Aan de Boschdijk lagen vroeger twee tolhuizen: de Achtse Barrier en de (Woenselse) Barrier. De Barrier lag net voorbij de hoek van de huidige Barrierweg. In deze wijk stonden vroeger goedkopere vooroorlogse arbeiderswoningen. Een aantal jaren geleden zijn deze huizen samen met de wijk volledig gerenoveerd. Het is een mooie wijk geworden, maar wat vinden de bewoners er zelf van?

Hoofdzakelijk tevreden wijkbewoners
De meeste wijkbewoners vinden het prima wonen in de wijk. Er wonen gezellige en leuke mensen in de buurt en zowel kopers en huurders wonen door elkaar heen. De huizen en de openbare ruimte zijn van goede kwaliteit en er is zelfs wat dieper in de wijk voldoende parkeergelegenheid. De speelvoorziening voor kleine kinderen is uitstekend te noemen. Het is een fijne en rustige buurt waar het goed toeven is. Winkels in de buurt en je bent ook snel in de stad maar ook snel Eindhoven uit.

Wat zijn de aandachtspunten?
Voor tieners en jongeren maar ook voor de senioren is er geen plek meer waar zij terecht kunnen. Diverse wijkbewoners geven aan dat er hierdoor op sommige plekken jongeren rondhangen. Er wordt duidelijk een buurthuis of een plek waar men samen kan komen gemist. Vroeger was dat er wel. Ook zijn er enkele buurtbewoners die graag iets van vrijwilligerswerk zouden doen om contact te hebben met andere wijkbewoners maar zij hebben geen idee waar ze terecht kunnen. De PvdA vindt wijkontmoeting erg belangrijk.

Een ander vaak genoemd probleem is zwerfvuil en hondenpoep. In het parkje en in het openbare groen ligt veel hondenpoep. Er wordt nauwelijks gehandhaafd en een aantal hondenbezitters ruimen de poep van hun hond niet op. Verder staan er bij de ondergrondse vuilcontainers vaak vuilniszakken en ander afval die niet in de containers worden gedaan. Dit geeft een rommelig gezicht. Ook zaterdag zagen wij dit fenomeen en hebben zelf met onze stadspas de vuilniszakken in de containers gedaan. Parkeren in de buurt van cafetaria’s is als het druk is soms wat lastiger.

Wat doet de PvdA met de opgehaalde informatie uit de wijk?
Allereerst zelf de handen uit de mouwen. Namelijk alle vuilniszakken hebben we zelf in de containers gedaan. De signalen over handhaven wat betreft hondenpoep kunnen wij doorgeven aan de wijkagent. Verder kwamen er van enkele bewoners vragen over de kliko’s en de wijze waarop Cure deze voor hun deuren en soms op de parkeerplaatsen terugzet. Dit roept namelijk ergernis op en het gevaar bestaat dat de kliko’s tegen de geparkeerde auto’s aankomen. Reden voor ons om hier vragen over te gaan stellen hoe Cure hier mee omgaat. Dit signaal hebben we namelijk al uit meerdere wijken gekregen. Ten aanzien van een wijkbewoner die graag als vrijwilliger actief zou willen zijn zal ik dit signaal doorgeven aan WIJeindhoven. Wellicht dat het mes zo aan twee kanten snijdt.

Kortom een wat natte en koude wijkactie maar wel een zinvol en geslaagd bezoek. Dank aan alle wijkbewoners die de moeite namen om met ons in gesprek te gaan.

Namens het PvdA wijkactieteam

Ward Overeem
Raadslid en Kandidaat raadslid plek 8