Door Ward Overeem op 21 november 2013

Uitnodiging voor debat Arbeidsimmigratie

Leden/niet-leden met belangstelling voor Europa
PvdA-werkgroep Europa
Meer arbeidsintegratie door minder beleid?
28/11/2013
________________________________________
Beste genodigden,
Op 28 november 2013 organiseert de Werkgroep Europa Brabant van de Partij van de Arbeid een debat omtrent de Nederlandse beleidsvorming naar arbeidsimmigranten. U bent van harte uitgenodigd om in gesprek te gaan met een aantal deskundigen vanuit het Ministerie van Justitie, het IND, betrokken Brabantse wethouders en hulporganisaties zoals (vluchtelingenwerk). Dit gesprek zal plaatsvinden op de Technische Universiteit van Eindhoven, waar de deuren vanaf 19:30 geopend zijn. Aanmelden via [email protected] .
Onder invloed van de open grenzen is arbeidsmigratie binnen de Europese Unie steeds normaler geworden. De lidstaten verschillen echter enorm in het beleid en praktijk als het gaat om de integratie van deze groep immigranten. De Nederlandse beleidsvorming is door de jaren heen relatief open naar arbeidsimmigranten en lijkt integratie dan ook te willen stimuleren, maar in de praktijk blijkt dat onze arbeidsmarkt weinig daadwerkelijke kansen biedt in vergelijking met onze naaste buren.
Groot Brittannië boekt bijvoorbeeld betere resultaten met relatief weinig ingrijpen van de overheid. Zou dit liberale laissez faire ook voor Nederland goed uitpakken? Of is het Duitse voorbeeld van strengere wet- en regelgeving een beter voorbeeld om arbeidsintegratie te stimuleren? Met welk beleid verbeteren wij de kansen van immigranten op de Nederlandse arbeidsmarkt om zo daadwerkelijk de vruchten van arbeidsmigratie te plukken?
Locatie: Technische Universiteit Eindhoven (Auditorium, Zaal 2)
Route: Vanaf station Eindhoven; Vanaf A2/A50.
Sprekers: Marit Maij (PvdA 2de Kamerlid) ; Teuni Looij (antropoloog); Mohand Al Sayfi (immigrant); vertegenwoordiger van vluchtelingenwerk
Agenda:
19:30u. Deuren open.
20:00u. Opening door avond begeleider Ad van der Wegen (wethouder Bergen op Zoom )
20:05u. Marit Maij (2de kamer pvda EU) over vergelijking van de wetgeving en praktijk tussen de Europese lidstaten.
20:20u. Teuni Looij (antropoloog) over de diepere achtergrond van de diversiteit binnen Europa.
20:35u. Mohand Al Sayfi over zijn persoonlijke ervaring met het Nederlandse stelsel.
20:45u. De visie van humanitaire organisaties
21:00u. Open discussie over de problematiek.
21:45u.
21:55u. Samenvatting van de avond en oplossingen.
Afsluiting door de avond begeleider.

Wij hopen u allemaal te mogen begroeten op deze zeer actuele avond. In verband met de verwachtte belangstelling vragen wij u te melden of u aanwezig bent via [email protected]. Dit geldt tevens ook voor een eventuele afmelding.
Werkgroep Europa Brabant/landelijk
Organisatie: Ian Cummins (landelijk/Lise Hoekstra (Brabant)

Ward Overeem

Ward Overeem

Mijn naam is Ward Overeem, lijst 1 plaats 8. Raadslid voor onze prachtige gemeente Eindhoven en kandidaat voor de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart 2018. Op dit moment ben ik werkzaam bij Metechnica BV als landelijk arbeidsmarktcoach en eigenaar van Bureau Re-Ward. Verder ben ik betrokken inwoner van Eindhoven en zet ik mij graag in voor

Meer over Ward Overeem