Sloopregeling voor 2takt voertuigen ouder dan 10 jaar

Door Jan Hopstaken op 16 juni 2020

Luchtkwaliteit blijft een actueel thema en is belangrijk voor de Eindhovense volksgezondheid. Er worden stappen gezet om de luchtkwaliteit te verbeteren, maar tot nu toe zijn brommers en scooters hierin wat minder naar voren gekomen. Dat is opmerkelijk, want qua geluid en uitstoot geven vooral oude brommers en scooters significante overlast. Een oude tweetakt is zelfs al vele malen vervuilender dan een moderne vrachtwagen met emissieklasse EURO6. Volgens een TNO onderzoek zelf tot 2700 keer vervuilender dan een bestelbus[1].

Aanleiding voor deze motie is de start van het denken over luchtkwaliteit die in corona tijd flink was verbeterd. Aan welke knoppen kun je dan nog draaien om het te verbeteren/of de verbetering te behouden. Brommers en scooters kunnen ontzettend vervuilend zijn, en in Den Haag en Rotterdam bestaan er reeds succesvolle regelingen voor eigenaren van oude voertuigen om deze te laten slopen in ruil voor een premie. Soms ook voor een tegoedbon om een elektrische fiets of scooter mee te kopen, maar die zijn wat duurder.

Het gaat hier om een oproep voor een subsidie-aanvraag. Deze motie vraag hier nu geen directe financiering vanuit onze eigen begroting, anders dan wat uren voor de subsidieaanvraag.

Uiteindelijk was ik erg tevreden over de positieve reacties en de steun van de mede indieners. Met deze omarming ben ik voldoende tevreden.

[1] https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/de-echte-vervuiler-rijdt-op-het-fietspad~bb322d4e/

Jan Hopstaken

Jan Hopstaken

Sinds mei 2017 ben ik actief als raadslid namens de PvdA. Het is ontzettend inspirerend en een hele eer om betrokken te zijn bij alle plannen over de stad. Het is belangrijk dat er zo veel mogelijk inwoners van de stad meegenomen worden bij deze plannen. De inwoners zijn uiteindelijk de baas van de stad.

Meer over Jan Hopstaken