7 maart 2014

PvdA presenteert plan voor meer banen

De PvdA wil de werkloosheid in Nederland aanpakken door productiebanen terug te halen naar Nederland, werkzoekenden te ondersteunen bij het starten van een bedrijf en door de 100.000 openstaande vacatures te vervullen. Dat staat in een actieplan dat PvdA Tweede Kamerlid Mariëtte Hamer donderdag presenteerde.

Hamer: “Iedereen heeft wel een buurman, vriend of familielid die werkloos is geworden. Hoewel Nederland de weg naar boven weer heeft gevonden is de werkloosheid nog steeds veel te hoog. Daarom moeten we nu zowel landelijk als lokaal de handen uit de mouwen steken en werk maken van werk.”

Ondanks de hoge werkloosheid zijn er nog bijna 100.000 vacatures niet vervuld. De PvdA wil daarom in iedere regio een mobiliteitscentrum waar, met behulp van scholing, werkzoekenden gekoppeld worden aan een vacature. Ook wil de PvdA productiebanen die de afgelopen decennia zijn verdwenen terughalen naar Nederland. In de Verenigde Staten zijn er dankzij dit ‘reshoring’ tienduizenden banen bijgekomen. Daarnaast wil de PvdA nieuwe banen creëren door werkzoekenden te informeren over de mogelijkheden voor het starten van een eigen bedrijf vanuit een uitkering, starterkrediet beschikbaar te stellen en te zorgen dat startende ondernemers worden bijgestaan door een deskundige.

De PvdA benadrukt dat in gemeentes gezocht moet worden naar aanvullende lokale initiatieven. Hamer: “In allerlei gemeentes hebben wethouders van de PvdA de afgelopen jaren het verschil gemaakt door succesvolle werkgelegenheidsplannen te realiseren, waarbij ook wordt gekeken naar de kansen in die gemeente of regio. Zo staat in de regio Rotterdam het havenwerk centraal en in de regio Twente de logistiek.” Hier vindt u het PvdA_Actieplan Werk maken van werk.

Eindhoven
Eindhoven is de tweede economische regio van Nederland. De centrale vraag is: hebben we ook in de toekomst werk voor iedereen? De verantwoordelijkheid daarvoor ligt allereerst bij de werkgevers. De rol van de lokale overheid is: er alles aan doen om te zorgen dat Eindhoven een aantrekkelijke plaats is voor werkgevers en werknemers. Kansen zien en benutten door snel te handelen. Overbodige regels schrappen. De aansluiting van onderwijs op arbeidsmarkt verbeteren. Lees meer in ons programma: ‘De Werkende Stad’ over wat de PvdA Eindhoven heeft staan in haar programma over de plannen voor de Brainportregio ten aanzien van werk.