Door Yasin Torunoglu op 20 november 2014

Passie voor Werk

Tot een aantal maanden geleden hadden wij een regulier schoonmaakbedrijf dat het stadhuis schoonhield. Ik kon me ontzettend storen aan het feit dat de schoonmakers pas binnen kwamen als het kantoor leegliep. Dat klinkt misschien een beetje vreemd. Maar op die manier zijn de schoonmakers de afgelopen jaren onzichtbaar geworden bij de meeste organisaties. Terwijl zij een heel belangrijke en waardevolle functie hebben.

Onlangs hebben we het schoonmaakwerk voor het stadhuis opnieuw ingekocht. Er is iets veranderd. De schoonmakers worden niet in het donker weggestopt, maar ze werken gewoon tijdens kantooruren. En mensen die niet zo makkelijk aan een baan komen wilden we de kans geven om bij ons aan de slag te gaan. Nu zijn het dan ook mensen van de sociale werkplaats die het stadhuis en de andere gemeentegebouwen schoonmaken. In het begin was het wel even wennen. Dat je tijdens een vergadering de stofzuiger of de dweilwagen hoort. Of dat je niet naar het toilet kan omdat het schoongemaakt wordt. Maar dat went snel.

Een van de nieuwe medewerkers is slechthorend. Dat maakt de communicatie soms uitdagend. Maar ik zie wel dat ze geniet van haar nieuwe werk. Haar drive om het tot in de kleine hoekjes schoon te maken en houden, is bewonderenswaardig. Zo kwam ik erachter dat ze heel keurig de overbodige lengte van mijn muiskabel met een paperclipje vast heeft gemaakt. En als ik mijn iPad op mijn bureau vergeet, wordt het scherm netjes schoongemaakt. Ook mijn portemonnee en fietssleutels, die ik regelmatig vergeet, worden netjes weggeborgen met een vermaning dat ik ze de volgende keer niet moet laten liggen. Wat mij betreft is zij op vele manieren het bewijs dat werk meer is dan alleen geld verdienen. In werk kun je passie leggen, mensen ontmoeten en zin geven. Niet zo vreemd dus dat we in Eindhoven al jaren werk centraal stellen in het bouwen aan de stad.

Groet,

Yasin Torunoglu

Wethouder Eindhoven
Wonen, Wijken, Ruimte en Burgerparticipatie

Yasin Torunoglu

Yasin Torunoglu

Yasin Torunoglu (Eindhoven, 1982) studeerde – na MAVO, MBO en HBO – Internationale Bedrijfscommunicatie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Na zijn studie ging hij als managementtrainee aan de slag bij energiebedrijf Essent. Van 2006 tot eind maart 2013 was hij gemeenteraadslid voor de PvdA in Eindhoven. Sinds maart 2013 is hij wethouder Wonen, Wijken, Ruimte,

Meer over Yasin Torunoglu