Open brief aan Eindhovense lijsttrekkers

12 februari 2022

open brief aan Eindhovense lijsttrekkers


Eindhoven, 12 februari 2022

 

Beste Eindhovense lijsttrekkers,

We zijn ons allemaal volop aan het voorbereiden op de gemeenteraadsverkiezingen. We kijken uit naar de debatten. Soms stevige discussies, want de verschillen tussen partijen zijn groot. Maar altijd binnen de democratische spelregels, op basis van argumenten en met respect voor elkaar.

Helaas blijkt opnieuw dat één partij in Eindhoven zich van die democratische spelregels niets wil aantrekken: Forum voor Democratie.

Deze week zijn we geconfronteerd met de ideeën van FvD Eindhoven na een publicatie van Omroep Brabant en een interview in het Eindhovens Dagblad. Daaruit blijkt FvD kiest om haar landelijke koers ook in Eindhoven te varen.

De mening van GroenLinks en PvdA hierover is helder. FvD verwerpt de democratische rechtstaat. Maakt van de raadszaal een onveilige plek: fysiek en sociaal. Voor collega- politici, voor journalisten, voor gemeenteambtenaren, voor Eindhovenaren.

GroenLinks en PvdA delen een basishouding: onze partijen willen samenwerken met alle politieke partijen die de democratische rechtstaat respecteren. Of dat uiteindelijk lukt, hangt natuurlijk af van de inhoud.

Door hun uitspraken heeft FvD zichzelf echter uitgesloten. GroenLinks en PvdA gaan daarom niet samenwerken met deze partij. We trekken hier een democratische grens.

We doen een beroep op jullie om als Eindhovense partijen hier samen in op te trekken. Voor onze lokale democratie en tegen de ondermijning hiervan.

Omdat de gemeenteraadsverkiezingen vooral een mooie periode zijn, sluiten we positief af. We willen jullie veel succes wensen met alle campagnes. We kijken uit naar de debatten die we de komende periode gaan voeren!

Hartelijke groet,

Rik Thijs
Lijsttrekker GroenLinks Eindhoven

Mieke Verhees
Lijsttrekker PvdA Eindhoven