Door Edith van Dijk op 7 januari 2016

Nul op de huurmeter!

Een dak boven je hoofd dat is een basisbehoefte. Een betaalbaar dak boven je hoofd, daar maakt de PvdA Eindhoven zich hard voor.

Voor de kerst is geruisloos de woonvisie in de raad vastgesteld. Na een lang traject. Met heel veel partijen. Wat bij mij bijbleef is de oproep van de heer Jack Zegveld van Het Platform Eindhovense Klantenraden: ‘Behoud de ijzeren voorraad’. De ijzeren voorraad zijn de huurwoningen met een lage huurprijs. Zeg maar tot 450 euro. Een huur waar je met een uitkering en huurtoeslag nog net van rond kan komen. Of net niet.

PvdA staat voor betaalbare sociale huurwoningen. Vooral voor mensen en gezinnen met een kleine portemonnee. Volgens Nibud kost het gezinnen met betalingsproblemen steeds meer moeite om de vaste lasten te betalen. Lasten zoals de huur. Het aantal gezinnen met betalingsproblemen blijft gelijk. De oorzaak verschuift.

Eindhoven heeft nog net genoeg goedkope huurwoningen voor mensen met een kleine portemonnee. De nieuwe woonvisie spreekt van op peil houden. De PvdA streeft naar op peil brengen. Meer goedkope huurwoningen. Vooral gezinswoningen.

Komend jaar zien we veel hijskranen in de stad. Veel nieuwe woningen. Ons idee: Bouw 30 % hiervan goedkoop. Het kan. Voor 70.000 euro bouw je een eenvoudige woning. Een woning met twee lagen en een kap, 2 slaapkamers, keuken, badkamer en toilet. 30% bouwen voor een huur van 450 euro, dat moet lukken in Eindhoven.

Onder de vorige ‘sociale’ 30% regeling bouwden corporaties vooral dure huurwoningen. Vaak met een huur van 700 euro. Onbetaalbaar voor veel gezinnen. De PvdA wil dat de corporaties meer goedkope huurwoningen bouwen. Ook in verhouding tot verkoop en sloop van goedkope huurwoningen. Wat je niet meer hebt, kun je niet meer terugkrijgen. Ook niet met slimmer (ver)kopen.

Met het Nibud rapport in gedachte daarom een oproep aan de Eindhovense corporaties. Vorig jaar hielden zij als een van de weinigen in Nederland de huurverhoging nagenoeg op nul. Chapeau!
Onze oproep: Doe dit komend jaar weer. De crisis is nog niet voor iedereen voorbij. Het helpt gezinnen als deze vaste lasten nog een jaar gelijk blijven.

Edith van Dijk
Raadslid PvdA Eindhoven
Lid VNG Cie Ruimte en Wonen

Edith van Dijk

Edith van Dijk

‘Voor een andere iets kunnen betekenen’, dat staat voor mij als raadslid voorop. Mijn naam is Edith van Dijk en bijna 4 jaar raadslid voor de PvdA in Eindhoven. Ik heb Eindhoven op een andere manier leren kennen. En vooral heel veel mensen ontmoet. Zo sprak ik met inwoners uit verschillende wijken en buurten over

Meer over Edith van Dijk