Jaarverslag 2020 PvdA fractie

17 januari 2021

De corona pandemie hield 2020 in de greep. Het was een jaar waarin we elkaar meer dan ooit nodig hadden. De corona ondersteunende maatregelen werden snel opgestart. Met sportverenigingen en buurthuizen werden afspraken over de huur gemaakt. Hebben we ons hard gemaakt voor de horeca. We zetten alles op alles om iedereen aan boord te houden.
Juist nu blijven we investeren in de toekomst voor álle Eindhovenaren.

Huiswerkbegeleiding, gratis naschoolse opvang
We bouwen aan een stad waar kinderen zich kunnen ontwikkelen. Dankzij onze inzet komt huiswerkbegeleiding beschikbaar in álle wijken. Brengen we handvaardigheid, gym en muziek weer terug in de klas. Een brede zorgfunctie in de school en maken we gratis naschoolse opvang mogelijk.

Gebruik bibliotheek om laaggeletterdheid en vereenzaming tegen te gaan
Op initiatief van de PvdA wordt een onderzoek gestart naar de rol van de bibliotheek in het tegengaan van laaggeletterdheid en vereenzaming. Gelijke onderwijskansen en meer wijkbibliotheken. Kleine openbare huiskamers waar Eindhovenaren, jong en oud, elkaar kunnen ontmoeten.

3000 woningen per jaar erbij, 30% ervan sociale woningen
Voor de PvdA is het belangrijk dat er voldoende sociale woningbouw komt, de komende vijf jaar bouwen we 3000 woningen per jaar. In het vastgestelde woonprogramma staat nu dat 30% van de huizen van Eindhoven in die categorie valt. Zo wordt betaalbaar wonen bereikbaar, zelfs in de binnenstad!
Om huisjesmelkerij tegen te gaan is er nu de zelfbewoningsplicht en wordt er beter gehandhaafd op misstanden.

Betaalbare duurzaamheid
Met het klimaatplan bouwen we aan een gezonde en duurzame stad. Dankzij een milieuzone en 30 km zones zorgen we dat de luchtkwaliteit flink beter wordt. Op deze manier zorgen we ervoor dat we allemaal langer en gezonder kunnen leven. Voor de PvdA is het belangrijk dat maatregelen haalbaar en betaalbaar zijn voor iedereen.

Zorggeld naar zorg
Voor de PvdA blijft voorop staan dat geld voor de zorg ook terecht moet komen bij de mensen die zorg nodig hebben. Niet aan salarissen van bestuurders of forse winsten. Dankzij betere toezicht worden deze ‘Zorgcowboys’ nu aangepakt.

Inclusieve stad
Met het VN-verdrag en veilig sporten voor LHBTI+ zetten we concrete stappen naar een inclusieve en toegankelijke stad.

In 2021 kunt u weer zeker van zijn van onze inzet voor álle Eindhovenaren!