Door Hafid Bouteibi op 3 september 2020

Houd functies van de IND in Eindhoven in stand!

Geacht college,

 

Eind december 2017 verschijnt in het Eindhovens Dagblad een bericht dat het Eindhovense IND kantoor gaat verdwijnen. In dit artikel werd ook bezwaar gemaakt tegen dit vertrek.

 

Er spelen ons inziens twee argumenten in de geopperde bezwaren: veel Eindhovense burgers zijn afhankelijk van de dienstverlening van de IND. Deze burgers zullen voortaan naar een andere plaats moeten reizen en dat kost tijd en geld. Bezoek aan de IND moet overdag en dus zullen veel IND klanten vrij moeten vragen bij de werkgever, die daar niet op zit te wachten. Bedrijven en onderwijsinstellingen zijn gebaat bij een optimale IND dienstverlening dicht bij huis, want dat spaart tijd en kosten.

 

Het tweede bezwaar raakt de positie van onze stad als economisch en (multi)cultureel centrum van met name Zuidoost Brabant en ook daarbuiten. Dit feit maakt dat vele vreemdelingen een plaats vinden in onze stad om te wonen, te werken en te recreëren.

Denk hierbij aan kennismigranten, buitenlandse studenten, buitenlandse bedrijven die zich hier willen vestigen, maar ook aan vluchtelingen en EU burgers en buitenlandse partners. Het is onze mening dat het vertrek van een dergelijk belangrijke dienst en dus voorziening als de IND de stad op vele fronten beperkt. Met andere woorden, de aanwezigheid van de IND is een verrijking voor onze stad en draagt bij aan de aantrekkelijkheid van onze stad.

 

Begin februari 2018 reageert de burgemeester op de geuite bezwaren tegen het vertrek van de IND.

Hij zegt dat nog bezien moet worden hoe de toekomstige IND dienstverlening ingevuld gaat worden, maar zegt toe dat dit proces nauwgezet gevolgd wordt.

De burgemeester verwacht dat het IND loket nog minstens 2 a 3 jaar in Eindhoven zal blijven functioneren. Wel zal, wat er ook gebeurt de IND-inzet op het Eindhovense Expatcenter gegarandeerd blijven.

 

Op zaterdag 15 augustus 2020 verschijnt in het Eindhovens Dagblad het bericht  dat het IND kantoor in Eindhoven per 1 oktober a.s. verhuist naar Den Bosch.

Wij zijn geschrokken van dit bericht. Totaal onverwachts voor ons. Zelf de IND website vermeldt pas sinds 18 augustus jl.  over de op handen zijnde verhuizing!

 

Desalniettemin willen wij middels volgende vragen constructief meedenken met het college over hoe sommige functies behouden kunnen worden voor onze stad:

 

Vragen

Bent u met ons van mening dat het vertrek van het IND kantoor een bijdrage levert aan de aantrekkelijkheid en een verlies is voor onze stad? Zo ja of nee, leg uit waarom?

 

Volgens het eerdergenoemde ED bericht van 15 augustus worden een aantal IND activiteiten (waaronder biometrie) gecontinueerd op het Eindhovense Expatcenter.

Is dit bericht juist naar de mening van het College? Zo ja, wat is hierbij de argumentatie?

 

Als dit bericht juist is, betekent dit dan dat alle in Eindhoven woonachtige vreemdelingen gebruik kunnen maken van deze dienstverlening bij het Expat Center? Zo niet, waarom niet?

Zo niet;

Bent u bereid om een initiatief te nemen om te bewerkstelligen dat voor een beperkt aantal IND zaken elke vreemdeling terecht kan bij het Eindhovense Expatcenter?

 

 

Hafid Bouteibi

Hafid Bouteibi

De afgelopen 8 jaar in de gemeenteraad heb ik geleerd dat politiek onlosmakelijk verbonden is met lef. We hebben veel wetten op ons af zien komen waar we niet blij mee waren. We hebben het lef getoond deze naar onze redelijkheid uit te voeren en soms zelfs naast ons neer te leggen. Kijk bijvoorbeeld naar

Meer over Hafid Bouteibi