Door Yasin Torunoglu op 5 februari 2015

Even Apeldoorn bezoeken

Veel senioren wonen in een groot huis, maar maken alleen gebruik van de woonkamer. Soms omdat ze slecht ter been zijn, soms omdat ze de rest van het huis niet nodig hebben. Dat klinkt als zonde van de ruimte. Waarom ze niet verhuizen naar een meer passende woning? Dat verschilt per situatie. Ervaring leert dat senioren vaak niet verhuizen omdat ze dan meer moeten betalen voor minder ruimte, omdat ze in hun vertrouwde omgeving willen blijven wonen of omdat er geen woning naar wens aangeboden wordt. Ze nemen daarom de bijkomende ongemakken voor lief.

Dit probleem speelt in heel Nederland. In diverse steden hebben woningbouwcoöperaties geëxperimenteerd met een vorm van ‘kleiner wonen naar wens’ voor senioren. Deze week was ik samen met een aantal woningcoöperatiedirecteuren en een vertegenwoordiging van de Eindhovense huurders in Apeldoorn om een kijkje te nemen hoe zij ermee omgaan. Zij hebben een speciale makelaar aangewezen die met senioren het gesprek aangaat. Om te kijken of er voor hen een woning naar wens gevonden kan worden. Waar ze zich makkelijk kunnen bewegen, in een vertrouwde omgeving.

We kregen de kans om een van de oudere huurders te spreken. Zij was erg tevreden. Over het feit dat ze in de buurt van haar oude huis terecht kon. Over de nieuwe sociale contacten die ze nu opdeed. Maar ook omdat ze veel makkelijker de benodigde zorg kon krijgen. Die tevredenheid werd breed gedeeld door de Apeldoornse senioren. En de woningen die zij verlieten? Daar is een nieuwe generatie gezinnen in gaan wonen. Het lijkt me een goed idee als wij proberen om in Eindhoven ook zo’n win-win situatie te creëren. Of beter gezegd: een woon-woon situatie.

Yasin Torunoglu

Yasin Torunoglu

Yasin Torunoglu

Yasin Torunoglu (Eindhoven, 1982) studeerde – na MAVO, MBO en HBO – Internationale Bedrijfscommunicatie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Na zijn studie ging hij als managementtrainee aan de slag bij energiebedrijf Essent. Van 2006 tot eind maart 2013 was hij gemeenteraadslid voor de PvdA in Eindhoven. Sinds maart 2013 is hij wethouder Wonen, Wijken, Ruimte,

Meer over Yasin Torunoglu