Eindhoven Internationaal

12 maart 2018

Twijfelt er nog wel eens iemand aan het internationale karakter van Eindhoven? Kom dan op zaterdagmiddag naar de Woenselse markt. Zóveel verschillende talen, gezichten, nationaliteiten, kleuren en eetculturen kom je daar tegen. Gemoedelijk samen, en genietend van elkaar. Om vrolijk van te worden, Eindhoven als smeltkroes. En dat is natuurlijk niet nieuw. De stad is hierdoor groot geworden, en dankt zijn economische welvaart deels aan werknemers uit de hele wereld.
Philips bouwde 100 jaar geleden Drents Dorp voor de huisvesting van arbeiders uit het oosten van het land. DAF werd mede groot door Belgische arbeiders. De mensen die op de High Tech Campus en bij ASML werken hebben meer dan 85 verschillende nationaliteiten. Gelukkig hebben we als PvdA campagneteam onze flyer ook in Engelse vertaling mee genomen.
Wat speelt er politiek gezien bij deze groep? Een aantal dingen hoorden we ook al tijdens een avond over verkiezingen in The Hub. Waarom valt er een oproepkaart in de bus die alleen in het Nederlands is? De slimste regio moet daar iets beters op verzinnen! Buitenlandse studenten en arbeidsmigranten vinden het soms lastig aan goede huisvesting te komen. Het is jammer als ze daardoor het slachtoffer worden van huisjesmelkers. De PvdA heeft zich sterk gemaakt voor méér flexwoningen voor deze groepen, maar ook voor aanpak van woonoverlast als gevolg van praktijken van huisjesmelkers. En de op zich goede dienstverlening hier, geven expats aan, is moeilijk te doorgronden en te gebruiken als daar geen (bijvoorbeeld) Engelse uitleg bij is.
Maar overwegend zijn er veel complimenten. Gastvrij, stedelijk maar ook groen, een goed woonklimaat en prima voorzieningen. Niet voor niets staat Eindhoven in de ranglijst van aantrekkelijkste Europese steden voor expats op nummer 9. ASML-directeur Wenning zei op de Dag van de Industrie dat dat nog beter moet. Maar wij zijn er stiekem toch al best trots op!