Door Frank Depla op 13 mei 2020

Eef Klaassens Postema 65 jaar lid van onze vereniging!

Wat is mooier dan op 1 mei Eef te feliciteren met dit heugelijke feit!

Samen met Nelleke Vedelaar onze landelijk voorzitter heb ik haar mogen feliciteren.

We werden welkom geheten door Eef en haar man Ab én een prachtig oud verkiezingsbord van de SDAP. “ de zolder heb ik opgeruimd en misschien kan het mooi in t Honk staan”

Op gepaste ‘ corona’  afstand schuiven we aan tafel en worden oude herinneringen opgehaald.

Maar eerst wordt de Willem Drees Penning uitgereikt, natuurlijk toepasselijk, want die had ook iets met 65 jaar…. Eef geeft aan dat ze hier erg blij mee is en ook wel trots! (en wij als lokale PvdA afdeling natuurlijk ook!)

Eef heeft een indrukwekkend politiek CV ze begon als jongste raadslid in 1963, waar ze het stokje  overnam van haar vader. In 1971 werd ze lid van de 2e  kamer en vervolgens wethouder in Eindhoven. En later, in 1987, ging ze de eerste kamer in.

Een aantal jaar geleden was ze nog voorzitter van de ANBO.

Ze gaf het zelf al eens aan, ”ik kwam uit een arbeidersnest, het lidmaatschap vd pvda hoorde er gewoon bij!” Eef heeft ook echt een  PvdA profiel: ze begon als onderwijzeres en later als woordvoerder in de Tweede kamer op dit onderwerp. Want onderwijs staat natuurlijk voor emancipatie en vooruitgang, en dat hoort bij de PvdA. Dit sociaal democratische onderwerp werd later ingewisseld – als wethouder en 1e kamer lid- voor een zeker zo belangrijk PvdA thema: volkshuisvesting.

In het college , begin jaren 70, waar ze als enig vrouw aan deelnam was men nog absoluut niet gewend dat een vrouw wethouder werd. Brieven begonnen standaard met “geachte edelachtbare wethouder, geachte heer…..”. Ook voor Ab was het af en toe schakelen als partner van een vrouwelijke wethouder:  dan was er zogenaamd “dames uitje” voor de partners de collegeleden. Eef zei dan tegen Ab, “ je moet weer een jurk aantrekken”. Naast deze herinneringen kwam ook op tafel de vraag wat ze nu het mooiste vond aan het wethouderschap: “iets concreets kunnen betekenen voor de mensen” . Zoals voor de herder die in een hele droge periode opzoek was naar gras voor zijn schapen. Eef bood de begroeide Gestelse ontginning aan die toen nog niet bebouwd was. De schaapherder blij en ook de bewoners in de Gestel blij die voor het eerst schapen in hun stad zagen grazen.
Een ander prachtig voorbeeld wat voor iedereen zichtbaar is in de stad en waar zeker de huidige bewoners nog steeds blij mee zijn: geen stadsvilla’s langs de Dommel achter de Tramstraat, maar sociale huurwoningen. Dit werd gecombineerd met huisvesting voor meervoudig gehandicapten, nu beter bekend als Focus woningen. Jazeker, de sociaal democratie, en dit geval Eef als wethouder maakt het verschil voor de mensen!

 

We sluiten af met bloemen van de afdeling en van de landelijke partij.

Eef vertelde mij recentelijk dat ze het glas wijn missen op ‘t terras van t Wasven nu dat is gesloten vanwege de huidige situatie. Aan dat gemis hebben we wat gedaan, een fles witte wijn voor Eef en de rode voor Ab.

Frank Depla

Frank Depla

Ik ben Frank Depla (1963). Geboren getogen in Stratum. Nu al weer enige tijd woonachtig in Gestel en geruime tijd actief geweest voor de PvdA Eindhoven als raadslid. Nu probeer ik waar kan mensen te ondersteunen vanuit mijn rol als coordinator van het Ombudsteam. Wat mij motiveert is onrechtvaardige situaties aanpakken.  Bijvoorbeeld bewoners die vastlopen

Meer over Frank Depla