Een dikke onvoldoende voor diversiteit in personeelsbestand gemeente Eindhoven

30 november 2017

Er is geen jaar voorbij gegaan zonder dat de PvdA Eindhoven aandacht heeft gevraagd voor meer diversiteit in het personeelsbestand. Wij geloven dat een meer diverse organisatie effectiever kan zijn voor de burgers in onze stad. Uit het laatste sociaal jaarverslag blijkt dat we echt onvoldoende voortgang boeken! We geven onvoldoende ruimte aan jonge mensen, aan vrouwen en aan mensen met een andere culturele achtergrond. Voor de PvdA was dit geen verrassing. Deze resultaten zijn namelijk al decennia lang de aanleiding voor ons om er aandacht voor te vragen. Echter, het lukt onvoldoende!

We hebben een presentatie gehad van een recent onderzoek in de gemeente Eindhoven naar de oorzaken. Hoe komt het dat het de gemeente Eindhoven het onvoldoende lukt om een open organisatie te zijn met als gevolg een meer diverse organisatie? Een belangrijke conclusie volgens het onderzoek is dat we in onze functie beschrijvingen te veel op zoek gaan naar kenmerken en eigenschappen die onmogelijk tijdens een sollicitatiegesprek zijn te vatten. Voorbeelden die werden genoemd waren enthousiast, authentiek, communicatief, teamplayer etc. Volgens het onderzoek zijn dit  geen werkgerelateerde kenmerken en verkleinen ze de kans voor mensen met een migratie-achtergrond om in aanmerking te komen voor een baan bij ons.Volgens het onderzoek zullen we dus een meer diverse organisatie krijgen wanneer we in de functie beschrijving uitsluitend om kennis en vaardigheden vragen. Tijdens het luisteren naar de presentatie leek het alsof het onderzoek wilde zeggen dat we het sollicitatiegesprek helemaal moeten afschaffen.

De reactie van D66 wethouder Mary Ann Schreurs was enthousiast. We gaan aan de slag, aldus Mary Ann. Maar waarmee? Het aanpassen van onze functiebeschrijvingen? Een open organisatie worden? Aanstellen van twee recruiters die ons hierbij gaan helpen die beide een westerse achtergrond hebben. Geloven we werkelijk dat we als gevolg hiervan meer jonge mensen, vrouwen en mensen met verschillende culturele achtergronden in onze organisatie gaan krijgen?

Voor de PvdA is het klip en klaar! Als dit college geen ambitie durft te stellen dan krijgen we in het volgende sociaal jaarverslag te lezen dat we net als de afgelopen decennia onvoldoende vooruit zijn gekomen op dit vlak. De PvdA wil een duidelijke doelstelling formuleren en ieder kwartaal een stand van zaken ontvangen. Wij willen de spanning hoog houden! Als het over 6 maanden niet vlot loopt, dan willen we meteen weten waarom. We willen dat de mensen die er binnen onze organisatie over gaan, binnen 6 maanden divers van geslacht, leeftijd en culturele achtergrond zijn. Wij geloven namelijk dat tijdens sollicitaties vooral op zoek wordt gegaan naar kenmerken die overeenkomstig zijn met onszelf. Daarom begint de oplossing bij zsm diversiteit te ontwikkelen in de top van onze personeelsorganisatie en een doel te maken van diversiteit, in plaats van een onbedoeld gevolg.

Blijf op de hoogte

Ontvang onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.