Door Ellen Schoumacher op 10 oktober 2015

Dialoog; weer eens wat anders dan debat

In de politiek vindt de besluitvorming vaak plaats door met elkaar in debat te gaan. Het stuit me de laatste tijd steeds vaker tegen de borst. Elkaar overtuigen wie gelijk heeft in plaats van samen in gesprek gaan wat de beste oplossing is voor het vraagstuk. Het is een andere dynamiek waarin stellingen tegenover elkaar staan, krachten gemeten worden.

In een dialoog luister je naar elkaar, stel je verdiepende vragen zonder de ander te onderbreken, met respect voor de ander. Door vrijuit te spreken en met aandacht te luisteren met ruimte voor ieders mening kom je vaak (afhankelijk van het onderwerp) op veel constructievere oplossingen. Komt er meer diepgang in een gesprek. Eerlijk gezegd voel ik mij daar veel beter bij.
Daarom ben ik al sinds 2009 vrijwilliger (en fervente ambassadeur) bij Eindhoven in Dialoog. Elk jaar in november, worden door het hele land dialooggesprekken gevoerd, om de dialoog bekend te maken. Mensen te inspireren om op een andere manier met elkaar in gesprek te gaan. Thema’s en vraagstukken aan te pakken.

Ik heb al vele waardevolle gesprekken mogen begeleiden als gespreksbegeleider en mooie ontmoetingen gehad met mensen die ik daarvoor nog niet kende. Initiatieven zie ontstaan. Ook in de politiek hoor ik het steeds vaker ‘zullen we in dialoog gaan?’ Ik wordt daar echt blij van! Er worden ook vaak gesprekstafels georganiseerd, maar de doelmatigheid daarvan valt of staat met het vasthouden aan de dialoogmethodiek. Wil je dit ook eens ervaren? Ik nodig je uit voor de Dag van de Dialoog en deel graag dit bericht van de website van Eindhoven in Dialoog met je:

” In de week van 6 t/m 14 november 2015 voeren Eindhovenaren, samen met elkaar een dialoog op een persoonlijke, openhartige en positieve wijze in een gezellige sfeer. Op 6 november is het in Eindhoven de Dag van de Dialoog.

Op verschillende locaties in de stad kun je aanschuiven aan zogenaamde Dialoogtafels. Ze staan op verrassende locaties waar je normaal nooit zou komen, bij organisaties of bij mensen thuis. Maar het mooiste is dat je er stadsgenoten tegenkomt die je van tevoren niet kende. Kennismaken, ervaringen delen, dromen en doen. Dat zijn de vier stappen van de dialoog-methodiek.

Dialooggesprekken dragen bij aan respect voor de eigenheid van een ander. Tijdens de Dialoog ontdek jeEindhovenDialoogBasis dat je meer gemeen hebt met elkaar dan je zou verwachten!
Vaak ontstaan er mooie initiatieven aan tafel. Ervaar het en doe mee!

De Dialoog gesprekken worden geleid door een getrainde gespreksbegeleider van Eindhoven in Dialoog. Aan een Dialoogtafel zitten maximaal 8 deelnemers (inclusief de gespreksbegeleider en de gastheer/vrouw). Dialogen vinden plaats in de ochtend, middag of avond en duren ca. 2.5 uur. Deelname is gratis. Je kunt op verschillende manieren meedoen: je doet mee aan een Dialoog, je biedt een locatie aan, volgt de training voor gespreksbegeleiders of je werkt mee als vrijwilliger. ”

Zin om mee te doen? Meld je via deze link aan: http://www.eindhovenindialoog.nl/meedoen/ Een echte aanrader! Er is ook een Dialoogtafel in het Stadhuis.

Ellen Schoumacher

Ellen Schoumacher

Geboren in 1965 in Woensel, groeide ik op als jongste van zes in een traditioneel gezin. Mijn vader werkte bij de DAF en mijn moeder zorgde voor de kinderen. Ik woon met plezier in de Bloemenbuurt-Zuid in Stratum, heb een allerliefste vriend en ben een trotse oma. Door mijn eigen levenswandel weet ik hoe het is

Meer over Ellen Schoumacher