Door Ellen Schoumacher op 8 april 2014

De week van Ellen Schoumacher

Aan mij de eer om de eerste ‘week van’ van de nieuwe fractie schrijven. Nog maar net beëdigd en nog wat onwennig om mijzelf als raadslid te zien, zijn ondertussen de coalitie onderhandelingen in volle gang en welke kant het op gaat dat zal de komende weken nog blijken.

Maandag 31 maart Mantelzorg
Op de agenda staat vandaag een werkbezoek aan de werkconferentie ‘van mantelzorg heb je nooit respijt’ georganiseerd door Steunpunt Mantelzorg Verlicht en de Gemeente Eindhoven. Een erg zinvolle bijeenkomst, niet alleen door de sprekers en de workshops, maar vooral door de aanwezigheid van zowel mantelzorgers als ondersteunende organisaties. Partijen die elkaar te weinig weten te vinden. Aanleiding van de werkconferentie was het rapport ‘van mantelzorg heb je nooit respijt’ van Lilian Linders, lector aan de Fontys Hogeschool in Eindhoven. Het rapport legt de pijnlijke plekken bloot over mantelzorg. Het aanbod ondersteuning voor mantelzorgers in Eindhoven is in ruime mate aanwezig, maar niet bekend voor wie het nodig heeft én er is een grote vraagverlegenheid. Het bereiken en aanreiken van ondersteuning daar zijn dus nog flink wat stappen in te zetten.

Het zinnetje dat de rest van de dag in mijn hoofd bleef hangen en die hard binnenkwam: “helpen we jeugdige mantelzorgers om het vol te houden of helpen we ze om kind te kunnen blijven”. Kinderen zijn zo belangrijk en mogen niet vergeten worden!

Naar aanleiding van het rapport is er inmiddels een lijst van aanbevelingen. Deze bijeenkomst is een van de eerste acties die opgevolgd wordt. Het smaakt naar meer!

Na de werkconferentie eet ik een salade in de fractiekamer en collega Arnold komt ook binnen na zijn werk. Om 19:00 uur komt de rest van de fractie binnen voor de wekelijkse fractievergadering. We behandelen de wekelijkse punten, maar natuurlijk is er ook een update over de informatieronde door de informateur. Wie ooit zei dat politiek saai was heeft ongelijk, het is juist erg spannend allemaal.

Dinsdag 1 april Digitale raad
Geen commissie- of raadsvergadering vandaag. Om ervoor te zorgen dat de nieuwe raadsleden goed aan de slag kunnen zijn er deze dinsdagavond een tweetal bijeenkomsten. Uitreiking van de iPad’s en een heldere instructie hoe die te gebruiken. Zo kan de nieuwe raad (bijna) helemaal papierloos en vooral digitaal het raadswerk kan doen.

Vroeger werd elke week een dikke stapel papier met raadsstukken met een koerier langs alle 45 raadsleden gestuurd. Kostbaar en omslachtig, toch gaat het in de meeste gemeenten nog altijd zo. De Eindhovense gemeenteraad is sinds maart 2012 digitaal.

Woensdag 2 april een dag voor mijzelf
Vandaag ben ik op een van de vele gratis flexwerkplekken van Eindhoven, deze keer bij die van het Parktheater. Mijn project Community building voor ‘Net(anders)Werken’ is afgerond. Nog een afrondend gesprek en die middag benut ik om op zoek te gaan naar nieuwe uitdagingen. Raadslid zijn is namelijk geen fulltime job; het is een nevenfunctie. De andere uren werken de raadsleden voor een baas, zijn ze zelfstandige ondernemer of staan ze op hun eigen wijze midden in de samenleving.

Eigenlijk ben je 24/7 raadslid als volksvertegenwoordiger. Je houd altijd de oren en ogen open en wie wat kwijt wil krijgt een luisterend oor van je. En dat heb ik ook al gemerkt, tssk… sorry vage kennissen, maar ik doe niet aan vergunningen voor parkeerplaatsen. Inhoudelijke vragen en misstanden daar sta ik natuurlijk wel voor open, graag zelfs.

Donderdag 3 april – ALV en enquêteren in Drents Dorp
Onze stagiaire Nina is druk met haar onderzoek naar de effecten van gevoerde campagnes voor de gemeenteraadsverkiezingen. Ik help haar overdag mee de enquêteformulieren in het Drents Dorp te verspreiden en op te halen. Weer kilometers maken, net als tijdens de campagne.

’s Avonds is er de Algemene ledenvergadering van de PvdA afdeling Eindhoven. Wat is het toch een energieke en fijne club mensen bij elkaar. Een politieke partij is ook een vereniging met vrijwilligers, dat wordt wel eens vergeten in de publieke opinie, wij weten wel beter met al onze actieve leden! Bruisend en vol nieuwe ideeën, maken we stappen naar de toekomst en verwelkomen we de nieuw gekozen bestuursleden.

Vrijdag 4 april – Opening International School Eindhoven
Het prachtige weer van deze week heeft een piek in mijn hooikoorts veroorzaakt. Met een zware verkoudheid als gevolg en weinig puf lukt het me niet om naar de opening te gaan van de ‘International School Eindhoven’ wat eigenlijk op het programma stond voor vandaag. Daar heb ik iets aan gemist, ik zie op Twitter mooie berichten en sprekende foto’s voorbijkomen. Tijd voor vrijmaken dus om alsnog langs te gaan.

Zaterdag 5 april – Training voor nieuwe raadsleden
Vroeg op en met de trein naar Weert, waar de eerste trainingsdag plaatsvind van de door Lokaal Bestuur georganiseerde Wibaut Leergang. Een training speciaal voor nieuwe raads- en commissieleden van de PvdA. We krijgen handvatten voor een eigen politieke agenda, tips and tricks van mijn eigen collega Frank die als gastspreker zijn ervaringen met de cursisten deelt. Na de gezellige lunch komt een wethouder vertellen over het politieke krachtenveld en deelt een interessante case. Het is een energieke en leerzame dag met mooie ontmoetingen. Nu al zin in de andere bijeenkomsten!

Deze dag is lang want ’s avonds mag ik een carnavaleske prijs in ontvangst nemen tijdens een halfvastenbal. Ik ben gehuldigd als het 18e Goei Vrouwke. Ik ben er als Lampegatterinneke ‘kei’ trots op. Het oudste Goei Vrouwke Lies Kiggen is 92 jaar en bij het afscheid nemen zegt ze ‘ik hoop dit jaar 93 te worden en dan zie ik je in november weer’. Mooi toch!

Zondag 6 april – Geen rustdag
Op zondag vliegen de mails zoals altijd heen en weer, de ervaren raadsleden uit onze fractie hebben een enorme snelheid. Ik vraag me af of ik dat ook allemaal onder de knie ga krijgen. Ik ga het allemaal meemaken en mijn best doen, maar mijn eerste week heb ik in ieder geval al achter de rug.

Ellen Schoumacher

Ellen Schoumacher

Geboren in 1965 in Woensel, groeide ik op als jongste van zes in een traditioneel gezin. Mijn vader werkte bij de DAF en mijn moeder zorgde voor de kinderen. Ik woon met plezier in de Bloemenbuurt-Zuid in Stratum, heb een allerliefste vriend en ben een trotse oma. Door mijn eigen levenswandel weet ik hoe het is

Meer over Ellen Schoumacher