Door Ellen Schoumacher op 10 december 2015

De week van.. Ellen

Deze week staat in het teken van politiek en carnaval. Hebben deze twee onderwerpen iets met elkaar gemeen? Zo op het oog niet nee.

Zaterdag 28 november
Vandaag vroeg op en met de trein richting Den Haag, want vandaag is het ledendag voor leden die korter dan 5 jaar lid zijn van de partij. Een buitenkansje om de Tweede Kamer ‘backstage’ te zien.

Het was een leuke dag, met veel achtergrond informatie, er is veel ruimte voor gesprekken met onze fractieleden en IMG_1587tijdens de rondleiding zijn we op plekjes geweest, waar je tijdens een normale rondleiding niet zou komen. Veel
indruk maakte de Handelingenkamer, de bibliotheek van de Tweede Kamer, waar alle geschreven verslagen van alle
vergaderingen sinds 1815 worden bewaard. Heel erg indrukwekkend! Tijdens het plenaire gedeelte in de grote zaal wordt enthousiast een debat door leden gevoerd onder leiding van ‘ondervoorzitter’ Khadija Arib en mogen we álles vragen. Natuurlijk kon ik de verleiding niet weerstaan om achter het spreekgestoelte te gaan staan voor een foto-momentje. Er zijn ook wat serieuze momenten tijdens de inleiding door Hans Spekman en de afsluiting door Diederik Samson. Stof tot nadenken én inspiratie neem ik mee naar huis.
Als er weer zo’n gelegenheid zich voordoet, ledendag in de Tweede Kamer, ga er dan zeker heen, een echte aanrader.
‘s Avonds ga ik met mijn carnavalsvrienden naar ‘Klets’ een nieuw evenement in de Effenaar vol tonpraters, humor van de onderste plank.

Maandag 30 november
IMG_1630Het blijft apart dat schakelen tussen werken in een commercieel bedrijf met luxe goederen en aandacht voor kwetsbare Eindhovenaren. Gelukkig ben ik op mijn werk ook vooral met de mensen bezig en hoe we processen en communicatie binnen het bedrijf soepeler en beter kunnen laten verlopen. Een mooie opdracht waar ik ook in het volgend jaar mee verder mag gaan. Je merkt wel dat het raadswerk je veel leert, het analytisch vermogen is nóg meer geoefend 😉
‘s Avonds is het zoals altijd op maandag fractievergadering. We nemen de lopende zaken door en kritisch als we zijn, hebben we altijd goede discussies met elkaar. Om de zaken scherp en helder te krijgen. Deze week stellen Ward Overeem en ik vragen over te late betalingen door de gemeente in het sociaal domein, de stand van zaken omtrent spookjongeren in Eindhoven en hoe je een initiatief kunt aanmelden voor  de ‘Right to Challenge’.

Dinsdag 1 december
‘s Middags spreek ik af met Ward Overeem in de fractiekamer om te werken aan de vragen die we gaan stellen.
Vandaag sla ik de informatie-avond over want een dierbare vriendin neemt na 38 jaar afscheid van haar werkend IMG_1637leven om met pensioen te gaan. Dat doet ze heel bijzonder met een artikel in magazine ‘het Zoet’ met portretten van 11 mensen die ze tegenkwam in haar carrière. Ze noemt het zelf “ ‘elf parels’ die de waarde van haar loopbaan hebben gedefinieerd.“ Het is een mooi artikel geworden in magazine ‘Het Zoet’.  Ook ik ben geïnterviewd voor het artikel.  Daarin staat hoe we elkaar ontmoet hebben en wat de oorsprong van onze vriendschap is: het werk in de armoedebestrijding, zij als professional en ik als vrijwilliger.
Het was een mooie avond vol bezieling, openhartigheid en ontmoeting.

Op diezelfde avond is er in het Stadhuis een speciale bijeenkomst in de raadszaal waar burgemeester Rob van Gijzel zijn vertrek aankondigt. Het was wel te verwachten want dat had hij immers al aangekondigd toen hij deze periode aanvaardde, maar toch… jee we gaan hem missen! We waren net goed op dreef om Eindhoven op de kaart te zetten en daar zijn we nog niet klaar mee. Er komen dus spannende tijden aan rondom de aanstelling van een nieuwe burgemeester.

Woensdag 2 december
Op woensdag is het oma-dag, dus in de ochtend pas ik altijd met veel plezier op mijn kleinzoon. ‘s Middags voor overleg naar het werk. ‘s Avonds heb ik samen met vier andere PvdA raadsleden uit andere gemeentes een zogenaamde intervisie-avond. Heel waardevol om met elkaar volgens een intervisie methodiek je raadswerk onder de loep te nemen, naar elkaar te luisteren en adviezen te geven. Onze gespreksbegeleider is zeer ervaren in de politiek en gedreven. We leren veel van hem en van elkaar. Waardevol dus. Goed dat de vereniging hierin voorziet. Er zijn intervisiegroepen die al heel wat jaren samenkomen.

Donderdag 3 december
1489214_10152551095861044_549108109141108468_n (1)
Sinds 2003 is er in Eindhoven een ‘Carnavaleske Raadsvergadering’ georganiseerd door de gemeenteraad. Frank Depla heeft het voorzitterschap aan mij overgedragen. Samen met Rik Thijs (GL), Paul Leenders (CDA), Marcel Punte (VVD) vormen we de raadswerkgroep CR. Ondersteunend zijn de griffier Jan Verheugt , Jan van Gorp van de st. Federatie Eindhovens Carnaval en onze Adviseur René Kerkwijk (CV Dommelkanters en in 2002 raadslid voor GL ooit de indiener van het initiatiefvoorstel Carnavaleske Raadsvergadering).
Een uurtje de politiek op de hak nemen een week voordat carnaval losbarst in de setting van een echte raadsvergadering. De voorzitter is de Stadsprins en er is een politieke en een prinsenfractie. In deze vorm is Eindhoven de enige stad die dat heeft. Een bijzonder evenement in het Eindhovense carnaval.
De voorbereidingen voor de volgende Carnavaleske Raadsvergadering zijn al in volle gang. Vanavond heb ik een afspraak met Rik en René om te werken aan de rode lijn van het script. Er is genoeg inspiratie want in de politiek gebeurt genoeg en we zijn alledrie heel erg van de carnaval en echte Lampegatters!  (leuk dat ook het animo van de raadsleden en commissieleden groot is om actief mee te doen op 29 januari)

Vrijdag 4 december
IMG_0016Na de werkdag ga ik samen met Linde ten Broek naar een bruidspaar die een trouwceremonie willen terwijl ze eigenlijk al 2 jaar getrouwd zijn. Maar daar destijds niets aan gedaan hebben. Een vriendendienst voor een collega van mij. Ikzelf kan niet op de beoogde datum, maar Linde is daar ook heel ervaren in. (zij is ceremonieel Babs en verbind stellen door het hele land met haar concept ‘trouwen voor een dag’) Samen interviewen we het bruidspaar om er een mooi verhaal van te maken.
Dit jaar mocht ik vier bruidsparen in de echt verbinden als Babs van de gemeente Eindhoven, een mooi en dankbaar erebaantje dat je als raadslid ‘onbezoldigd’ mag doen. (zonder vergoeding, na beëdiging door de rechtbank in Den Bosch) Het is zo mooi om te doen, ik voel het echt als een eer!

De zaterdag is voor de Sint. Het was weer een mooie week, ‘never a dull moment’.

Ellen Schoumacher

Ellen Schoumacher

Geboren in 1965 in Woensel, groeide ik op als jongste van zes in een traditioneel gezin. Mijn vader werkte bij de DAF en mijn moeder zorgde voor de kinderen. Ik woon met plezier in de Bloemenbuurt-Zuid in Stratum, heb een allerliefste vriend en ben een trotse oma. Door mijn eigen levenswandel weet ik hoe het is

Meer over Ellen Schoumacher