Door Edith van Dijk op 23 februari 2015

De week van Edith van Dijk

Het is zondagmiddag en ik kijk terug op een drukke week. Een week van de carnavaleske raad, mediatraining en goede gesprekken met de senioren van de PvdA Eindhoven. Van schoonspringen naar voetballen.

De week begint op maandag met een coopertest. 12 Minuten lopen in de hoop dat ik minstens 1,5 kilometer haal zonder te stoppen. Inzet: conditie opbouwen voor de jaarlijkse voetbalwedstrijd van de gemeenteraad tegen de pers. Noteer de datum: 28 mei.
Vorig jaar was voor mij de eerste keer in mijn leven dat ik een voetbalwedstrijd speelde. Gelukkig waren er veel wissels. Ik was buiten adem na de wedstrijd. Oja, ik heb 1,65 kilometer gehaald.

Nu nog op zoek naar een dames voetbalteam, waar ik mee kan trainen. Suggesties zijn welkom!

Vandaag horen we de uitslag van de Energy Battle. Ons team, gemeenteraad Eindhoven, is 5e geworden van de 30 teams. We hebben maar liefst 16% Gas en 16% Electra in verbruik bespaard. Top!
Veel geleerd over sluipverbruik en besparingen.

Dinsdag samen met Sjoerd Slaaf in gesprek met de senioren van de PvdA Eindhoven. Iedere eerste dinsdag van de maand komen de senioren samen voor koffie en een goed gesprek. Deze keer in wijkcentrum De Boemerang aan de Sterrenlaan.
Sjoerd en ik hadden de eer om iets te vertellen over ons werk in de gemeenteraad, onze drijfveren en ervaringen tot nu toe. Bijzonder om te horen hoe betrokken de senioren zijn. We hebben allerlei aandachtspunten opgehaald. Afspraak van Sjoerd en ik is dat we om de komende maanden terugkomen. Te beginnen op dinsdag 3 maart.

De Bergen Luciferterrein.
Hierna door naar mijn ‘oude’ buurt De Bergen. De commissie Ruimte en Vastgoed van de gemeenteraad wordt bijgepraat over de plannen van vastgoedontwikkelaar Land ’s Heerens voor het Luciferterrein. Een terrein tussen de Kleine Berg, Bergstraat en Grote Berg. Het plan bestaat uit een hotel met 70 kamers, horeca aan de Kleine Berg en wandelgebied toegankelijk voor iedereen. De plannen zijn aangepast door een uitspraak van de Raad van State. Buurtbewoners waren tegen dit plan. De presentatie was in het oude pand van Van der Schoot. Een winkel in ijzerwaren. Hier kon je vroeger terecht voor schroeven en spijkers per stuk en stevig gereedschap. Na de presentatie lopen we rond over het terrein. De plantenzakken- en bakken van de zomertuin staan er nog. Evenals de enorme mestberg. Vervolgens door naar het warme eetcafe ‘De Javaanse Jongens’. Hier worden we bijgepraat door de tegenstanders van het plan, een vijftal bewoners uit de Bergstraat. De bewoners delen informatie uit waarom ze tegen zijn. Ze geven inzicht over het lange proces en hoe zij dit hebben ervaren. Er zijn veel vragen en opmerkingen over en weer. Binnenkort behandelt de commissie het nieuwe bestemmingsplan.

Ruimte en vastgoed Skaeve Huse
’s Avonds gaan Sjoerd en ik met de commissie Ruimte en Vastgoed op pad naar bedrijventerrein De Hurk/Croy. Dit keer gaat het over de plannen voor Skaeve Huse langs de N2. Oftewel woningen voor mensen die door hun asociale gedrag niet meer passen in een woonwijk. De Skaeve Huse zijn voor deze mensen de allerlaatste kans op een woning. We zien waar de woningen komen en hoever ze komen te liggen van de bedrijven en de N2. De bomen zijn kaal en het geluid van de N2 is goed hoorbaar.
Na het bezoek vergadert de commissie Ruimte en Vastgoed in het Wijkcentrum ’t Slot op het Kastelenplein. Twee insprekers. De heer Hermanides van het Ondernemerskontakt de Hurk en de heer Van der Marck van Buurtpreventie Ooievaarsnest. De heer Hermanides spreekt over waardeverlies van de panden, het mogelijke vertrek van Vacancesoleil tegenover het terrein en de leegstand op De Hurk/Croy. Hij doet met klem een beroep op de commissie om niet in te stemmen met het bestemmingsplan voor Skaeve Huse. De heer Van der Marck vertelt een ander verhaal. Zijn eerste reactie was ‘Not in my back yard’ (NIMBY). Vervolgens is hij te rade gegaan bij de wijkagent en de projectleider van Trudo. Beide waren naar de gemeente Tilburg gegaan om te kijken hoe daar een project met Skaeve Huse loopt. Deze ervaringen brachten de heer Van der Marck toe om zijn eerste reactie te herzien.
Het is goed om te horen hoe inwoners tegen allerlei plannen in de stad aankijken.

Na de vergadering praatten Sjoerd en ik nog na met een aantal bewoners uit de buurt. Zij vertellen ons hun zorgen over De Genderhof, een woonzorgcomplex van Wooninc dat verhuurd is aan Archipel. In De Genderhof zijn de laatste tijd veel nieuwe jonge bewoners komen wonen, ook buitenlanders. De volgende dag heb ik meteen met Wooninc gebeld. Ook naar aanleiding van berichtgeving in ED. Ik kreeg duidelijk uitleg over de gang van zaken. Wooninc gaat binnenkort eerst met de bewoners van Genderhof praten en daarna met de buurt over het hoe en waarom van het verhuren van woningen in De Genderhof. Wordt vervolgd.

Donderdag met fractievoorzitter Mieke Verhees naar de gemeente. In ED stond een artikel met de plannen van ontwikkelaars Foolen en Reijs voor het voormalig terrein van Philips. We laten ons door de projectleider van de gemeente bijpraten over de plannen, de fasering en over het bestemmingsplan.

Carnavaleske raad
Carnavaleske raad op vrijdag. De hele week ben ik al aan het nadenken over mijn kostuum. Als Sjan Sluitertijd mag ik het mooie evenement GLOW uitbeelden. Door Ellen Schoumacher, Frank Depla en Rik Thijs van Groen Links is hard gewerkt aan een echte expeditie. Eentje die ‘nie mag mislukke’ . Ik denk dat mijn glowende hoed en selfiesluitertijdstok voldeed. Ook de andere ‘burgers’ waren skon verkleed. Ontzettend leuk om te doen en mee te maken. Aanrader!

Zie voor een verslag van de carnavaleske raad:
http://youtu.be/tC_MzZyL7Vo

Mediatraining en DivingCup
Zaterdag, enigszins vermoeid vanwege de Carnavaleske raad van de avond ervoor, naar de mediatraining voor de gemeenteraadsleden. In studio Bex samen met Ab Oosting, Thomas Reinaerts en Paul Gielen van D66 en Cor Verbeek van OAE. Altijd leuk om je zelf terug te zien op film, maar niet heus. Veel geleerd en leuk om dit met andere fracties samen te doen.
Daarna door naar de DivingCup Eindhoven 2015. In het ‘Pieter van den Hoogenband bad’ kijken naar de top van schoonspringen. Indrukwekkend hoe jonge vrouwen en mannen, jongens en meisjes van zo’n enorm hoge toren afspringen. Met salto’s en schroeven. Vanuit handstand de toren af. Ga er maar aan staan. Fantastisch dat Celine van Duijn van PSV bij haar debuut als torenspringster zilver haalt. Dat belooft wat voor de toekomst.
Na de DivingCup Eindhoven 2015 door naar het PSV-stadion voor een wedstrijd van PSV tegen FC Utrecht. 3-1 winst. Dromen van ‘eens per jaar…’

Zondag staat in het teken van voorbereiden op de volgende week. Fractievergadering en Raadswerkgroep Woonvisie op maandag. Dinsdag de commissie Ruimte en Vastgoed met de bestemmingsplannen Bedrijventerrein De Hurk/Croy en de Skaeve Huse.

Edith van Dijk
Fractielid PvdA Eindhoven

Edith van Dijk

Edith van Dijk

‘Voor een andere iets kunnen betekenen’, dat staat voor mij als raadslid voorop. Mijn naam is Edith van Dijk en bijna 4 jaar raadslid voor de PvdA in Eindhoven. Ik heb Eindhoven op een andere manier leren kennen. En vooral heel veel mensen ontmoet. Zo sprak ik met inwoners uit verschillende wijken en buurten over

Meer over Edith van Dijk