Door Mary Fiers op 23 april 2016

De straat op! Ook als er geen verkiezingen zijn!

Vandaag waren we met ons PvdA-wijkteam in de wijk Geestenberg, aan de oostkant van onze stad. Deur aan deur met mensen in gesprek over hun directe leefomgeving. Met twee simpele vragen. Wat gaat er goed in uw buurt en wat kan er beter?

Dat leidde tot mooie gesprekken. Samengevat: de meeste mensen die wij spraken zijn tevreden over hun buurt. Heel tevreden zelfs. Veel mensen wonen er ook al lang. Pluspunten die vaak genoemd worden zijn: veel groen, goed gelegen en de fijne sociale contacten. Ook het buurtpreventieteam krijgt complimenten. Het feit dat het Karregat is opgeknapt wordt als positief ervaren. De bewoners van de huurwoningen zijn erg te spreken over de betaalbare huren en het renovatie. Complimenten voor Woonbedrijf dus.

Maar er is ook nog veel te verbeteren. Veel gehoord: onvoldoende parkeerruimte en de stoep ligt schots en scheef door de boomwortels. Erg lastig voor minder validen. En er wordt te hard gereden. Veel te hard. Het halen en brengen – met de auto – van kinderen naar school levert gevaarlijke situaties op. Sommige bewoners ervaren overlast van de hangjongeren. Maar de grootste ergernis is toch echt de hondenpoep.

Elkaar aanspreken op asociaal gedrag is lastig want “voor je het weet krijg je een grote bek terug”.IMG-20160423-WA0002 Een aardige Turkse meneer met een zoontje dat regelmatig met poep onder de schoenen thuis komt vertelt dat hij er niemand op aanspreekt, omdat mensen dan misschien denken “waar bemoei je je mee buitenlander”. Twee opmerkingen van Eindhovenaren die me doen nadenken over de vraag wat is er te doen tegen deze ‘verruwing’ Zo ga je toch niet met elkaar om? Iemand suggesties? Ik heb geen panklaar antwoord. Maar laat ik beginnen met het volgende: ik wil niet onverschillig worden. Ik blijf me er druk over maken en ik leg me er niet bij neer. Als we dat met veel mensen doen dan keren we het tij.

Tot slot nog een wens van een van de buurtbewoners: meer terrasjes en een gezellig buurtcafé. In het Karregat, zodat dat weer het sociale hart van de wijk wordt.

Goed plan!

Mary Fiers

Mary Fiers

Met veel plezier woon ik in Eindhoven. Op mijn 17e ben ik hier gaan studeren en niet meer weggegaan. Eindhoven is de stad van de toekomst en nooit ‘af’. Er is letterlijk en figuurlijk ruimte om steeds weer nieuwe dingen te bedenken en te doen. Daar houd ik van! Samen de handen uit de mouwen.

Meer over Mary Fiers