Door Yasin Torunoglu op 12 november 2014

Column Yasin Torunoglu; ‘Gloeiend’

De lichtstad staat deze week in het teken van licht. De achtste editie van Glow is weer net zo indrukwekkend als de voorgaande edities. Naast het geweldige licht- en geluidsspektakel is er door de hele binnenstad een gloed van levendigheid. Voor mensen van buiten is Glow een manier om een goede indruk te krijgen van de schoonheid van Eindhoven. Maar ook voor de Eindhovenaren is het een kans om met andere ogen te kijken naar de plekken waar je normaal gesproken gedachteloos aan voorbij komt.

Voor afgelopen zondag had ik collega-wethouders uit de buurgemeenten uitgenodigd voor een Glow-wandeling onder begeleiding van een gids. Om elkaar beter te leren kennen maar ook ook om hen – met veel trots – Eindhoven te presenteren. De wandeling zorgde voor verrassend veel nieuwe inzichten over Eindhoven. Een paar juweeltjes wil ik u niet onthouden.

Zo staat de afkorting van vastgoedbedrijf MEBA VERDI op de Dommelstraat niet voor een Italiaanse afkomst, maar voor MEt BAnanen VERDIend. Het bedrijf is namelijk opgericht door een bananenverkoopster op de Eindhovense Markt. En de naam van de Effenaar is geen Brabantse versie van ‘even naar’ maar verwijst naar de oorsprong van het gebouw: een linnenfabriek waarin een ‘effenaar’ werd gebruikt om materialen te effenen. Nog een mooie: de linkertoren van de Catharinakerk is blijkbaar gebouwd als een vrouwelijke toren (slank en elegant) en de rechter is mannelijk (robuust en breed, met balkon).

Wellicht wist u dit allemaal al, voor mij waren deze weetjes nieuw en verrassend. Misschien ben ik er voor u nu gloeiend bij als Eindhovenkenner. Maar ach, tijdens Glow is dat vast niet zo erg.

Yasin Torunoglu

Yasin Torunoglu

Yasin Torunoglu

Yasin Torunoglu (Eindhoven, 1982) studeerde – na MAVO, MBO en HBO – Internationale Bedrijfscommunicatie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Na zijn studie ging hij als managementtrainee aan de slag bij energiebedrijf Essent. Van 2006 tot eind maart 2013 was hij gemeenteraadslid voor de PvdA in Eindhoven. Sinds maart 2013 is hij wethouder Wonen, Wijken, Ruimte,

Meer over Yasin Torunoglu