Door Frank Depla op 7 augustus 2017

Topsport stimuleert breedtesport

De afgelopen weken hebben we genoten van het EK voetbal vrouwen. Het hoogte punt was natuurlijk zondagmiddag de finale met prachtig aanvallend voetbal in ” Hollandse stijl” en een super overwinning! Ik moest nog even wennen dat ik de afgelopen weken heb gekeken naar een ploeg , zoals ik ergens las, “die speelde om te winnen ipv speelde om niet te verliezen “.  En dit laatste was natuurlijk een vingerwijzing naar ons mannen elftal.

Tja een rare voetbalweek, enerzijds de zotheid van het grenzeloze geld in het mannen voetbal, waar een oliesjeik die gekrenkt is een transfer doorzet van maar liefst 220 miljoen.
En anderzijds dus het prachtige vrouwen EK hier in eigen land waar de onbevangenheid van afspatte. Waar speelster uitspreken dat ze ” 1 fantastische familie zijn” , die minder last hebben van hun ego’s dan hun collega’s in het mannen voetbal en waar ook veel minder geld in omgaat. Een sterspeelster zit hier op de bank zonder dat ze amok maakt maar juist het teamgevoel verder aanwakkert. Overigens, eerlijk is eerlijk, van dat laatste was ook sprake bij het mannenteam ten tijde van het laatste WK succestoernooi olv Louis van Gaal.

Dit enthousiasme van onze leeuwinnen werkt natuurlijk aanstekelijk voor de jeugd die graag sport en wil ontdekken wat ze nu echt leuk vinden om te gaan doen.
En dus ook voetbal, voor jongens én meiden. We zullen het dus meemaken dat veel meiden de stimulans krijgen om zich ook aan te melden bij een voetbalclub. Net zoals we dat hebben gezien bij het waterpolo, waar de dames ooit goud veroverde of bij het hardlopen met een superkampioen als Dafne Schippers die ook de wereld top haalde. Zie hier hoe de topsport de breedtesport stimuleert en de sport emancipatie bevordert!

En dan is het wel belangrijk dat al die meiden met plezier kunnen voetballen. Al dan niet gezamenlijk met jongens , een vurige wens van de winnende bondscoach.
Maar daar hoort wel een goeie accommodatie bij: gescheiden kleed-en douche ruimtes voor jongens en meiden. Vanzelfsprekend bij de binnensport accomodaties of het zwembad in Eindhoven. Maar nog geen gemeengoed op alle voetbalcomplexen in onze stad. Daar moet dus verandering in komen. Kortom we moeten bij de uitvoering van de nieuwe sportvisie niet alleen inzetten op ” activiteiten”, maar ook op goede en toegankelijke accomodaties voor iedereen , jongens én meisjes, heren én dames.

We gaan na de ‘ zomerstop’ de wethouder vragen hoe hij hierin een inhaalslag kan maken, zoadat we niet alleen genieten van het damesvoetbalelftal deze zomer op het EK maar straks ook van nog meer meiden en vrouwen op de velden bij onze eigen voetbalclubs in Eindhoven.

Frank Depla
Fractievoorzitter
Economie & Mobiliteit en Financiën & Bestuur

 

 

 

Frank Depla

Frank Depla

Ik ben Frank Depla (1963). Geboren getogen in Stratum. Nu al weer enige tijd woonachtig in Gestel en geruime tijd actief geweest voor de PvdA Eindhoven als raadslid. Nu probeer ik waar kan mensen te ondersteunen vanuit mijn rol als coordinator van het Ombudsteam. Wat mij motiveert is onrechtvaardige situaties aanpakken.  Bijvoorbeeld bewoners die vastlopen

Meer over Frank Depla