Door Ward Overeem op 9 januari 2017

Blog Ward op raadsledennieuws.nl

Vorig jaar ben ik door SDU uitgeverij gevraagd of ik niet regelmatig een blog wilde schrijven op www.raadsledennieuws.nl. Het doel is om het raadswerk en je overwegingen te delen met anderen. Dat is natuurlijk een eer en tegelijkertijd hartstikke leuk om te doen. Graag deel ik met jullie mijn eerste column van dit jaar.

Goede voornemens ik doe er gewoon aan mee!
Het nieuwe komende jaar zal politiek gezien ongetwijfeld in het teken staan van de Tweede Kamerverkiezingen en de voorbereidingen voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2018. Het zijn spannende tijden omdat het politieke speelveld er na maart 2017 wel eens heel anders uit zou kunnen gaan zien. 2016 was voor mij een bijzonder politiek jaar. Persoonlijk heb ik diverse mooie lokale resultaten kunnen bereiken, landelijk gezien hebben we een nieuwe politieke leider, en staan we er in de peilingen slecht voor. Komen we als land uit een enorme crisis en zien we de werkgelegenheid toenemen en wordt er tegelijkertijd steeds meer geklaagd en neemt onvrede toe.

Het zet mij in ieder geval aan tot denken. Voel ik me wel voldoende senang als polticus en bij de wijze waarop veel politici met elkaar omgaan? Het roeptoeteren en via stemmingmakerij je punt willen maken. Dat is niet mijn stijl. Hoe ga je om met de onverdraagzaamheid en angst die veel mensen voelen en die ook nog eens door bepaalde politieke partijen gevoed wordt. Hoe kan ik zelf een bijdrage leveren om verdeeldheid te voorkomen en te zorgen dat maatregelen nog meer daar terecht komen waar ze terecht moeten komen? Al dit soort vragen razen met regelmaat door mijn hoofd.

Onder de indruk.
Tijdens het kerstreces wilde ik wat met deze vragen doen. Ik wist niet zo goed hoe ik hier op een constructieve wijze invulling aan kon geven. Uiteindelijk kwam ik tijdens een gesprek met vrienden op het idee om het Nationaal monument Kamp Vught te gaan bezoeken. Het heeft op mij een ongelooflijke indruk achter gelaten. Ik vond het zeer confronterend en soms weer eng dichtbij het ‘nu’ komen. ‘Herdenken is nadenken’, staat op hun website en zo voelt het ook voor mij. Als zoon van een moeder die in het Jappenkamp heeft gezeten kwam dit bezoek harder aan dan ik dacht en anderzijds voel ik nog meer de drive om me komend jaar in te zetten om meer verdeeldheid en uitsluiting te voorkomen. Het kan er bij mij niet in dat bepaalde groepen zich boven andere groepen verheven voelen zoals een ander afkomst, geaardheid of geloof. Dat moet en mag nooit meer gebeuren.

Dit bezoek heeft mij in ieder geval gebracht tot de volgende nieuwjaarswens en goede voornemen die ik graag met jullie deel en waarvan ik hoop dat deze ongeacht politieke voorkeur zoveel mogelijk omarmt wordt. In 2017 ga ik me dag in dag uit inzetten voor een uitgebalanceerde samenleving waar we met respect voor elkaars verschillen kunnen samenleven.

Daarom wens ik iedereen een fijn 2017 waarin verbinding, verdraagzaamheid en respect weer de normaalste zaak v/d wereld zijn.

http://www.nmkampvught.nl/

http://raadsledennieuws.nl/weblog/12709/goede-voornemens-ik-doe-er-gewoon-aan-mee

 

Ward Overeem

Ward Overeem

Mijn naam is Ward Overeem, lijst 1 plaats 8. Raadslid voor onze prachtige gemeente Eindhoven en kandidaat voor de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart 2018. Op dit moment ben ik werkzaam bij Metechnica BV als landelijk arbeidsmarktcoach en eigenaar van Bureau Re-Ward. Verder ben ik betrokken inwoner van Eindhoven en zet ik mij graag in voor

Meer over Ward Overeem