Door Staf Depla op 10 april 2016

Is Fotonica de basis voor een nieuwe Philips of ASML?

Als PvdA-wethouder werk en inkomen heb je twee opdrachten: meer banen en mensen aan het werk helpen. Waarom? Om onze welvaart te behouden. Maar ook omdat een baan naast economische onafhankelijkheid meer is. Het hebben van collega’s. Ergens een bijdrage aan leveren, zingeving en als het meezit zelfs het realiseren van een droom. Deze keer iets over meer banen.

Onze stad is groot geworden door Philips. In mei vieren we het 125-jarig bestaan. Met electronica zijn ze groot geworden. De TU/e heeft daar een belangrijke bijdrage aan geleverd. In april vieren we haar 60-jarige bestaan. In die tijd heeft de TU/e niet stilgezeten. Naast de kennis over electronen en steeds kleinere chips hebben ze ook iets nieuws bedacht.: FOTONICA.

Wat is dat dan toch? Een fotonicische chip werkt niet op elektriciteit maar op licht. En omdat licht opgebouwd is uit fotonen noemen we het fotonica ipv electronica. Waarom is dat zo’n geweldige vinding? De fotonicische chips zijn veel sneller en gebruiken veel minder energie. En dat hebben we hard nodig. We verzamelen en bewaren met zijn allen steeds meer data. Kijk maar eens naar je telefoongebruik. Het eerste waar je tegenwoordig naar kijkt is hoe groot de ‘bundel’ is. Opslag ‘in the cloud’ van alle data slurpt veel energie. Elk jaar verdubbelt het energiegebruik. Als we zo doorgaan zou vanaf 2023 de hele elektriciteitsproductie van de wereld hier aan op gaan. En laat nu fotonica daar een oplossing voor bieden. De TU/e loopt in de wereld voorop met deze kennis. En we hebben bedrijfjes die deze chips kunnen bouwen. In de VS steken ze 100-en miljoenen in projecten om ons in te halen. Het is me dan ook veel waard dat het lukt dat de kleine fabriek van Smarth photonics op de High Tech Campus investeerders vindt om op te schalen om aan de toenemende vraag te kunnen voldoen. Want dat levert veel banen op en nog meer bedrijven die toepassingen van fotonicische chips gaan gebruiken. De deskundigen zeggen dat het ons zo’n 7000 banen kan opleveren.

En daar wil je als PvdA-wethouder wel voor lopen.

Staf Depla

Staf Depla

Staf Depla was van 2000 tot 2010 lid van de Tweede Kamer-fractie van de PvdA. Daarvoor werkte hij als programmaleider onder meer bij de Dienst Landelijke gebieden en bij het Ministerie VROM. Staf Depla heeft Cultuurtechniek gestudeerd aan de Landbouwuniversiteit Wageningen. Van 2010-2014 was Staf Depla Wethouder in Eindhoven en had ondermeer financiën, dienstverlening en

Meer over Staf Depla

Waar ben je naar op zoek?