Door Yasin Torunoglu op 23 januari 2015

Aanstekelijk

Ik heb het een tijdje kunnen afhouden, maar helaas was het afgelopen weekend toch zo ver. Ook ik werd ziek, net als het gros van Nederland. Ik moest mijn energie desalniettemin bijeen rapen om op pad te gaan, onder andere naar een bijeenkomt van alle Eindhovense buurtpreventieteams. Tegenwoordig zijn er dat maar liefst 25! In totaal lopen wekelijks zo’n 450 vrijwilligers rond in hun buurt om Eindhoven een veiliger te maken.

Ik had de eer om de aftrap van de bijeenkomst te mogen doen. Bij binnenkomst was het dringen geblazen, er stond zelfs een rij mensen te wachten om naar binnen te kunnen. Zelden heb ik zo’n drukbezochte bewonersbijeenkomst meegemaakt, waar ook nog eens een bijzonder positieve sfeer hing. Ondanks mijn griepje kreeg ik er energie van.

Deze mensen kennen ieder hoekje van hun wijk. Alle kieren en gaten. De wijkagent vertelde me dat Stadstoezicht, de wijkcoördinator van de gemeente en hijzelf daardoor heel gericht onveilige situaties kunnen aanpakken. Je veilig voelen in je wijk heeft daarnaast ook veel te maken met elkaar kennen. Weten dat je op elkaar kunt terugvallen als dat nodig is. Ook daar speelt buurtpreventie een heel belangrijke rol. Er zijn zelfs hechte vriendschappen ontstaan tussen mensen die elkaar via het buurtpreventieteam hebben leren kennen.

Ik gun iedere Eindhovense buurt dan ook zo’n team. Veiligheid begint immers bij preventie, voorkomen is beter dan genezen. In dit uitzonderlijke geval geloof ik zelfs dat elkaar aansteken beter is dan genezen. Het aanstekelijk enthousiasme, in een zaal vol vrijwilligers, gaf mij dit weekend in elk geval een warm gevoel. Maar dat kan natuurlijk ook koorts geweest zijn.

Yasin Torunoglu
Wethouder Wonen, wijken, ruimte en burgerparticipatie

Yasin Torunoglu

Yasin Torunoglu

Yasin Torunoglu (Eindhoven, 1982) studeerde – na MAVO, MBO en HBO – Internationale Bedrijfscommunicatie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Na zijn studie ging hij als managementtrainee aan de slag bij energiebedrijf Essent. Van 2006 tot eind maart 2013 was hij gemeenteraadslid voor de PvdA in Eindhoven. Sinds maart 2013 is hij wethouder Wonen, Wijken, Ruimte,

Meer over Yasin Torunoglu