Door Mary Fiers op 2 mei 2016

1 meiviering PvdA Eindhoven

1 mei

In veel landen een nationale feestdag. In Nederland niet. Dit keer (zondag) wel een vrije dag in Nederland. Dus mooi moment voor een oploopje aan het einde van deze zonnige middag. In de Philips Fruittuin. De opkomst was helaas niet groot, maar gezellig was het zeker.

Alhoewel een aantal aanwezigen het aantal doelpunten van Ajax nog moest verwerken. Maar dat mocht de pret niet drukken. Het was een divers gezelschap van aanwezigen. Dat leverde een aantal mooie gesprekken op.

IMG_1100Onze wethouder Economie Staf Depla hield een korte toespraak over arbeid anno 2016. Zijn boodschap: sinds de oprichting van de 1-mei-beweging is er veel bereikt (8-urige werkdag), maar er is in de huidige tijd nog veel te doen. Ook in Nederland. Bijvoorbeeld de positie van de ZZP-ers op de arbeidsmarkt. Er ontstond een levende discussie, met een aantal ZZP-ers aan tafel. De allesomvattende oplossing is er niet, maar duidelijk is dat baanzekerheid  (ook al heb je een vast contract) niet bestaat. Maar hoe ziet bestaanszekerheid er dan uit? Op het gebied van wonen bijvoorbeeld. Veel ZZP-ers kunnen geen hypotheek krijgen bij de bank. Of verdienen net teveel om bij corporatie te mogen huren. En zo zijn er tal van voorbeelden te benoemen.

IMG_1067Ook de participatiewet, bedoeld om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, aan een baan te helpen kwam aan bod. Is deze wet niet te streng? Waardoor er teveel mensen er niet voor in aanmerking komen. Ja volgens de aanwezigen. Tijd voor een goed gesprek met onze Staatssecretaris Jetta Klijnsma.

 

Dank aan Staf voor zijn toespraak. Meer dan genoeg gespreksstof voor de aanwezigen.

Mary Fiers
PvdA Eindhoven

 

Mary Fiers

Mary Fiers

Met veel plezier woon ik in Eindhoven. Op mijn 17e ben ik hier gaan studeren en niet meer weggegaan. Eindhoven is de stad van de toekomst en nooit ‘af’. Er is letterlijk en figuurlijk ruimte om steeds weer nieuwe dingen te bedenken en te doen. Daar houd ik van! Samen de handen uit de mouwen.

Meer over Mary Fiers