Maaltijd en Majesteit

Door: Yasin Torunoglu

Als echte Bourgondiër mag ik graag genieten van een goede maaltijd. Dat doe ik het liefst samen met anderen. Als ik tijd heb, kook ik graag voor vrienden. Gerechten smaken beter als ze gepaard gaan met goede gesprekken. Niet voor niets is het delen van de maaltijd in veel culturen een belangrijk ritueel en wordt het door veel gezinnen als een belangrijk moment van de dag beschouwd. De afgelopen week kon ik mijn hart ophalen. Ik voerde aan verschillende tafels waardevolle gesprekken.

Op dinsdag mocht ik aanschuiven bij een tafel met een Oranje tintje. Ik had de eer om met onze Koning en Koningin te dineren in een klein gezelschap. Het diner had als doel om met elkaar van gedachten te wisselen over diverse onderwerpen die onze samenleving aangaan. Het gesprek was zeer inspirerend en smaakvol. Soms was het zoet, soms diep, soms pittig. Alle smaken kwamen aan bod en af en toe werd er natuurlijk ook smakelijk gelachen. Een bijzondere avond.

Een andere uitnodiging kwam van de initiatiefnemers van ‘Schuif aan en eet mee’ in de Achtse Barrier. Afgelopen vrijdag prikte ik een vorkje mee tijdens een door hen georganiseerde avond. Zestig bewoners uit de hele buurt waren net als ik aangeschoven om samen te genieten van de kookkunsten van 10 vrijwilligers. Niet alleen het eten, maar ook de gesprekken waren boordenvol smaak. Van een verhit gesprek over de sluiting van de wijkbibliotheek tot een warm gesprek over de Nationale Opschoondag, waarop buurtbewoners – deze keer samen met onder andere vluchtelingen uit de Orangerie – hun schouders onder de buurt zetten.

Op het oog twee heel verschillende maaltijden. Maar in de kern draaiden ze om dezelfde vraag: in wat voor wereld wil je wonen en hoe draag je daaraan bij. Zo zie je maar. Smaken verschillen, mensen uiteindelijk niet zo.