Huishoudtientje redt banen

Door: Staf Depla

We zien dat er veel werk in dit segment is, maar er te weinig banen zijn. Daarom is het een goede zaak dat de gemeente Eindhoven het huishoudtientje heeft ingevoerd. Ik heb daar het laatste jaar veel energie in gestoken. En ik ben dan ook erg blij dat het gelukt is. Want hierdoor kunnen ongeveer 2500 huishoudens in onze stad een ‘witte werkster’ inhuren. En hierdoor houden ongeveer 500 mensen hun baan en krijgen ze gewoon doorbetaald bij ziekte en vakantie. We heten niet voor niks Partij van de Arbeid.

Wie komen daarvoor in aanmerking? En waarom deze vrijgevigheid in een tijd van bezuinigingen?

Veel laag geschoold werk, zoals huishoudelijke hulp, verdwijnt. Dat is onnodig. Er is immers veel vraag naar deze vorm van dienstverlening. Ook als je geen zorg nodig hebt, kun je op zoek zijn naar iemand die je huis schoonmaakt. Of kun je behoefte hebben aan iemand die klusjes in huis kan doen. Helpen bij de computers of gewoon gezelschap. Dit zou voor veel mensen met een mbo1-of 2-opleiding kans op betaald werk met fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden kunnen zijn. Maar we huren geen ‘witte werkster’ in. We rommelen gewoon nog wat langer om onze computer aan de praat te krijgen. Dat doen we omdat iemand inhuren hiervoor te duur is. Hoe komt dat? We hebben de belasting op arbeid, zeker aan de onderkant, zo hoog gemaakt dat je liever iemand zwart of via het informele circuit inhuurt. Je hangt een briefje bij de Aldi of Jumbo op als je op zoek bent naar iemand die je huis komt schoonmaken. Of in de toekomst via een of andere app, zoals Uber in de taxiwereld. Het gevolg is een grote groep mensen die zonder sociale zekerheid aan de slag is. 

We moeten dus arbeid goedkoper maken. In onze stad zetten we op 1 januari onze eerste stap. Dan kunnen 500 medewerkers van thuiszorgorganisaties bij particulieren aan de slag. Particulieren die geen zorg nodig hebben (geen indicatie hebben) maar wel graag betaalbare huishoudelijke hulp willen inhuren. Zij kunnen 2 uur per week hulp krijgen. En daar is geen keukentafelgesprek of indicatie voor nodig. De hulp kan schoonmaken, strijken, koken of boodschappen doen. Je kan die hulp inhuren bij een van de professionele thuiszorgorganisaties. Je betaalt daar ongeveer 12 tot 13 euro per uur voor. De werkgevers kunnen het hiervoor doen, omdat zij van de gemeenten 10 euro per uur krijgen om het verschil tussen wat de klant betaalt en wat iemand kost te kunnen overbruggen. Voorwaarde om dit huishoudtientje te krijgen is dat de mensen die het werk doen in loondienst zijn met fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden.

Het liefst hadden we in navolging van Belgie dit soort dienstencheques voor iedereen mogelijk gemaakt. Maar daar hebben we te weinig geld voor. (5,1 miljoen voor 2015/2016)

Daarom komen Eindhovenaren ervoor in aanmerking die ouder zijn dan 60, alleenstaande ouders of mensen die mantelzorg verrichten. Voor hen is dit een teken van waardering en verlichting.

Per 1 januari start deze mogelijkheid. En natuurlijk blijven alle mensen in Eindhoven die, door hun zorgbehoefte, huishoudelijk hulp nodig hebben, dit gewoon krijgen via de WMO. Mogelijk hetzelfde aantal uren, mogelijk wat minder, maar ook zij kunnen dan 2 uur extra inhuren.

Wat betekent dit voor de toekomst?

Er is veel behoefte aan persoonlijke dienstverlening. Er zouden veel en veel meer banen zijn als we over de hele linie arbeid aan de onderkant goedkoper maken.

Ik zie dit daarom als een eerste stap. Onze vrienden Lodewijk Asscher en Jeroen Dijsselbloem proberen dit in Den Haag te regelen bij de herziening van het belastingstelsel. Dan komen minder mensen aan de kant te staan en hebben mensen die een mbo1- of 2-opleiding hebben meer kans op werk.

Voor nu: zegt het voort, zegt het voort. Laat dat huishoudtientje niet onbenut!

Waar ben je naar op zoek?