Even Apeldoorn bezoeken

Regelmatig zit ik met de huurdervertegenwoordiging van de woningbouwcoöperaties aan tafel. We spreken dan over actuele onderwerpen op de Eindhovense woningmarkt. Daarnaast hebben ze ook een belangrijke signaalfunctie van situaties die zij tegenkomen bij hun achterban. Zo wisten ze mij te vertellen dat veel senioren in een (te) groot huis wonen, maar alleen gebruik maken van de woonkamer. Soms omdat ze slecht ter been zijn, soms omdat ze de rest van het huis niet nodig hebben.

Waarom ze dan niet verhuizen naar een meer passende woning? Dat verschilt per situatie. Ervaring leert dat senioren vaak niet verhuizen omdat ze dan meer moeten betalen voor minder ruimte, omdat ze in hun vertrouwde omgeving willen blijven wonen of omdat er geen woning naar wens aangeboden wordt. Ze nemen daarom de bijkomende ongemakken voor lief.

In diverse steden hebben woningbouwcoöperaties al geëxperimenteerd met een vorm van ‘kleiner wonen naar wens’ voor senioren. Daarom zijn we ook in Eindhoven aan de slag gegaan met dit thema, onder het motto ‘senioren in beweging’. Niet alleen door samen over het onderwerp te vergaderen, maar juist door het land in te gaan en bij anderen te kijken naar hun aanpak.

Deze week was ik samen met een aantal woningcoöperatie directeuren en een vertegenwoordiging van de Eindhovense huurders in Apeldoorn om een kijkje te nemen hoe zij omgaan met senioren op de woningmarkt. Zij hebben in samenwerking met Platform 31 voor een aantal maatregelen gekozen, waaronder het aanwijzen van een speciale makelaar. Die gaat met senioren het gesprek aan om te kijken of er voor hen een woning naar wens gevonden kan worden. Waar ze zich makkelijk kunnen bewegen, in een vertrouwde omgeving. Hun ervaring is dat een  huurprijskortingen kan helpen om mensen over een financiële drempel heen te trekken. Die maatregel is prima uit te leggen, zeker als deze mensen een woning achterlaten die weer verhuurd kan worden. Daarnaast willen senioren graag persoonlijk benaderd worden, nog meer dan anderen. Maatwerk is belangrijk en ontzorgen een must.

We kregen de kans om een van de oudere huurders te spreken. Zij was erg tevreden. Over het feit dat ze in de buurt van haar oude huis terecht kon. Over de nieuwe sociale contacten die ze nu opdeed. Maar ook omdat ze veel makkelijker de benodigde zorg kon krijgen. Die tevredenheid werd breed gedeeld door de Apeldoornse senioren. En de woningen die zij verlieten? Daar kon een nieuwe generatie gezinnen in gaan wonen. Iedereen blij. Het lijkt me een goed idee als we proberen om in Eindhoven ook zo’n win-win situatie te creëren. Of beter gezegd: een woon-woon situatie.

Wordt dus vervolgd….

Met vriendelijke groet,

Yasin Torunoglu

Waar ben je naar op zoek?