22 januari 2011

De week van Paul van Liempd

Ik snap dat goed; krijgt het rechtse kabinet een meerderheid? Of kiezen we voor een kritische Eerste Kamer, die zorgt dat rechts rekening zal moeten  gaan houden met de mensen die nu hún crisis betalen?

 

De rit naar Soesterberg geeft wat tijd om de laatste nieuwtjes met elkaar uit te wisselen. Daar aangekomen wordt de aftrap gegeven door Kim Putters. Hij vertelt hoe hij als schipperszoon de mogelijkheid kreeg om zijn talenten te benutten en te gaan studeren en hoe dat voor toekomstige generaties echt een stuk moeilijker zal gaan worden. Daarna volgen een aantal workshops, over doelgroepen, De Boodschap, nieuwe media enz. Regelmatig komen Amerikaanse campagnefilmpjes voorbij. Ik hoop oprecht dat we dat niveau nooit zullen bereiken. Als je zo op de man / vrouw campagne moet gaan voeren, dan ben je toch echt diep gezonken.

Naast het inhoudelijke zijn dit soort bijeenkomsten ook altijd leuk om partijgenoten uit de rest van het land te ontmoeten. Ondanks de ‘Ander Nederland’-bijeenkomst die tegelijkertijd in Amsterdam wordt gehouden zijn er toch een flink aantal in Soesterberg aanwezig. Al met al een zinvolle bijeenkomst, én één met gevolgen. Ik besluit -nadat ik er lang niet aan wilde- toch maar te gaan twitteren.

Nadat iedereen ’s avonds naar bed is ga ik er voor het eerst mee aan de slag. Je kunt me tweeten op @paulvanliempd

Zondag 16 januari 2011

Vandaag heeft mijn turnende dochter (8) haar clubkampioenschappen bij ETV Olympia op het sportcomplex van de TU/e. Heel de familie op de tribune dus. Om de verenigingskas te spekken is er een loterij. Wat lotjes gekocht. Zoonlief (5) had een ‘lucky hand’. Gevolg: Petje, Twee knuffels en een Ikea-hangkast moeten de rest van de dag worden meegezeuld.

Vlak voor het laatste toestel moet ik er vandoor. Om 15:00 uur is de nieuwjaarsreceptie van de PvdA Eindhoven en de PvdA Brabant in Usine in de lichttoren. Het is flink druk. Het zaaltje is er amper op berekend, het koffiezetapparaat al helemaal niet. Annegien opent met een speech officieel de PvdA-campagne voor de Provinciale Staten verkiezingen. Haar toespraak kun je hieronder terugzien:

http://www.youtube.com/watch?v=COrvfFnn53U&

De Eindhovense politiek kent een traditie waarbij de politieke partijen elkaars nieuwjaarsrecepties bezoeken. Ik dacht dat dat normaal was, maar dat schijnt dus echt uitzonderlijk te zijn. Rond 17:00 uur krijg ik een telefoontje; mijn dochter kwam met twee medailles thuis en mijn zoon met een koffiezetapparaat. Nóg een keer prijs met de lotjes ("de hooofdprijs, papa!"). Beiden uitermate tevreden. Rond 17:30 begin ik met naar huis gaan, om 18:00 uur ben ik weg.

Maandag 17 januari 2011

Gewone werkensdag. Kinderen naar school, dan naar Valkenswaard. Via de mail meldt griffier Jan Verheugt dat de burgmeester de brief die ik had opgesteld namens de raadswerkgroep Minsk ondertekend heeft. Die kan dus weg. De brief begeleid de tekst van de actuele motie die op 11 januari door de Eindhovense gemeenteraad is aangenomen. Hierin worden de oneerlijke verkiezingen en de arrestaties van 19 december 2010 in Wit-Rusland veoordeeld. Daarnaast wordt de gemeenteraad van onze zusterstad Minsk (de hoofdstad van Wit-Rusland) opgeroepen om zich actief in te zetten voor  de vrijlating van de politieke gevangenen.

Ik snap heel goed dat er mensen zijn die zich afvragen of een lokale gemeenteraad zich hier nou mee bezig moet houden. Het antwoord is eigenlijk simpel: we houden ons hier al een paar jaar mee bezig. Minsk is immers onze zusterstad. Vanwege alle goede projecten die de stichting die invulling geeft aan de stedenband realiseert voor kwetsbare inwoners in Minsk, wil de politiek tot op heden de band niet opgeven. De bestuurlijke contacten zijn echter mager. Maar de band is er, en dús ligt er een verantwoordelijkheid bij de raad om zich uit te spreken tegen de ondemocratische situatie en de schending van mensenrechten. Wegkijken naar Den Haag of Brussel is geen optie. Die opvatting werd gelukkig gesteund door een raadsmeerderheid.

Voor de raadsleden die deel uit maakten van de delegatie die in december 2008 Minsk bezocht, hebben de gebeurtenissen een extra dimensie. Destijds had de werkgroep, naast het officiele programma, ook een aantal zelf georganiseerde ontmoetingen. Eén van deze ontmoetingen was met een delegatie van oppositiepartijen. De voorzitter van deze delegatie was Ales Michalevic. Op 19 december was hij één van de presidentskandidaten die op het Oktoberplein gearresteerd werden. Een ontmoeting met een (latere) andere presidentkandidaat, Andrei Sannikov, ging destijds op het laatste moment niet door. Ook hij en zijn vrouw werden op 19 december gearresteerd. Alledrie verblijven ze op dit moment in KGB gevangenissen. De berichten die we over hun situatie, en die van hun familie, hun kinderen krijgen zijn schokkend en raken me diep.

’s Avonds fractievergadering. We kijken even terug naar de afgelopen raadsvergadering. De behandeling van de motie van VVD en D’66 over een onderzoek naar zondagsopstelling op basis van een toeristisch regime voor de gehele stad verliep vreemd. Door een fout bij de stemming over de motie, werd-ie aangenomen, terwijl een meerderheid van de gemeenteraad tegen zo’n opstelling is.

En zo ontstaat de ridicule situatie dat er een kostbaar onderzoek gedaan wordt, wat gaat leiden tot een voorstel waar de meerderheid van de raad tegen is. Je zou zeggen; beter ten halve gekeerd… maar zo werkt dat niet in de politiek. Er ligt een raadsbesluit en dat moet nu uitgevoerd worden. Het past ook niet in de ‘politieke mores’ om de volgende raadsvergadering op het besluit terug te komen.

Wordt ongetwijfeld vervolgd. Na de terugblik, blikken we vooruit. Morgen staan de hoorzittingen over de bezuinigingen op het programma. We maken een verdeling wie waar aanwezig is en spreken af vooral explorerend vragen te stellen. Politieke conclusies volgen in de commissievergaderingen die op de hoorzitting volgen.

Dinsdag 18 januari 2011

De brief naar Minsk is de deur uit. Ik stuur hem ter info ook aan de stedenbandstichting en wat andere contacten, waaronder de familieleden van de arrestanten. Daarnaast gaat de brief ter kennisgeving naar de minister van Buitenlandse Zaken (met een mooie begeleidende brief van de griffier) en naar een aantal Tweede Kamerleden, met wie ik al eerder over de situatie gecorrespondeerd heb.

Van het bestuur van de Stichting stedenkontakt krijgen we een lange brief met hun visie op de actuele situatie. In een begeleidend schrijven zeggen ze achter de motie te staan. Dat verdiend respect! Zij hebben immers iets te verliezen bij een politisering van de stedenband.

Dan dichter bij huis: zaterdag 22 januari hebben we een regionaal overleg gepland staan met de PvdA-fracties uit de gemeenten die betrokken zijn bij Eindhoven Airport (Best, Eersel, Veldhoven, Oirschot en Eindhoven). Op dit moment zijn er echter geen actuele ontwikkelingen. Die komen er wel aan; binnenkort wordt besluitvorming verwacht over het Alders-advies. De Eindhovense fractie is gastheer voor dit (structurele overleg) dus ik doe een voorstel om het onderwerp op een andere vergadering te bespreken die toch al gepland stond.

Verwarring alom, mijn schuld. De genodigden bleken niet overeen te komen. Gelukkig bemerkt Mary het en kan ik het corrigeren: wel verplaatsen de boel naar 19 februari (later kom ik er achter dat ik die dag m’n zusje moet helpen verhuizen… vervanger zoeken dan maar…)

’s Avonds de hoorzittingen over de bezuinigingen. Ik sta vanaf 20:00 uur ingeroosterd. Uit terugkoppeling uit de eerdere sessies hoor ik dat inwoners en verenigingen die door de bezuinigingen getroffen worden creatief meedenken. Da’s goed en slim. Zo krijg je de politiek betrokken bij jouw problemen. De profi’s vallen uit de toom; de bieb en lumens komen -volgens horen zeggen- niet verder dan een Njet tegen de bezuinigingen. Dat zou jammer zijn. Die bijdragen ga ik nog eens goed nalezen. Mijn inschatting nu is dat de halstarrige houding tegen ze zal werken.

De brandweer maakt een indrukwekkende entree, zowel op het stadhuisplein (een plein vol brandweerwagens maakt het jongetje in je los) als in de raadszaal (meer dan 50 vrouw / man op de publieke tribune).

Ik snap de bezorgdheid van de brandweermensen over de nieuw voorgestelde inrichting van de parate dienst. Ik vraag met tegelijkertijd af of we hier nu te maken hebben met een gevolg van gemeentelijke bezuinigingen, of van een interne reorganisatie die toevallig een bezuiniging oplevert. Hoe dan ook; deze wijze waarop de mensen op de werkvloer tot nu toe betrokken worden bij de reorganisatie is -als ik af ga op hetgeen ik hoor- niet best.

Ik ben benieuwd naar de uitleg van de directeur van de veiligheidsregio volgende week. Mijn indruk op dit moment; zelfs al zouden we de bezuiniging schrappen, dan wordt de reorganisatie toch doorgevoerd.

Na de hoorzitting voor de nazit naar Stads. Met fractievoorzitter Mieke Verhees heb ik het nog eens over de plannen voor de huisvesting van onze ambtenaren. Met een investeringsagenda van ruim 60 miljoen euro is het financieel gezien een van de belangrijkste dossiers van deze coalitieperiode. Het college dringt fors aan op besluitvorming, maar we hebben nog steeds het gevoel dat de onderste steen in dit dossier niet boven komt. Het voelt niet goed.

Als ik iets geleerd heb de afgelopen jaren, dan is het dat je in dit soort omvangrijke dossiers dit soort gevoelens serieus moet nemen. De ‘interne waakhond slaat aan’. Die twijfels moeten weg voordat er een besluit kan volgen.
 

Woensdag 19 januari 2011

Vandaag weer naar d’n MCB. Tussen de gewone werkzaamheden door knutsel ik aan een systeem waarmee we via intranet de actuele status en storingsmeldingen van onze belangrijkste bedrijfssystemen op een toegankelijke wijze kunnen presenteren. Het systeem wordt bediend vanuit ons ‘service management pakket’. Met een druk op de knop kunnen Servicedeskmedewerkers de status van een bedrijfssysteem aanpassen en meldingen en updates posten. Ben uiteindelijk tevreden met het resultaat.

Vandaag is ook de eerste dag van het ziekteverlof van één van onze medewerkers. Zes jaar geleden is ze geopereerd aan haar blaas, maar ze heeft er altijd last van gehouden. Ruim een half jaar geleden bleek dat tijdens de operatie tampons en draden in haar blaas zijn achtergebleven. De tampons zijn eind vorig jaar verwijderd. Voor de draden moet ze nu een zware operatie in Nijmegen ondergaan.

Een onbegrijpelijke medische blunder waar ze jarenlang last van heeft gehad en waardoor ze ook nu weer zes weken uit de running is (en het is niet zo’n stilzitter). Ik hoop dat de operatie voorspoedig verloopt.

Door de dag heen druppelen de bijdragen uit de hoorzittingen de mailbox binnen. Leesvoer voor vanavond. Ook ontvang ik een vraag van de Brabantse Wegener dagbladen om me te werken aan een onderzoek onder kandidaten voor de Provinciale Staten, onder andere naar eventuele veroordelingen in het verleden. Vindt ’t best…
 

Donderdag 20 januari 2011

De actie van Gedeputeerde Staten om door middel van een extra vergadering vóór de verkiezingen een versoepeling door te voeren voor aanvagen voor megastallen die al ‘in procedure’ zitten roept intern wat vragen op, die tot nog toe onbeantwoord blijven. Natuurlijk is het in eerste instantie een zaak van de huidige fractie, maar wat toelichting zou welkom zijn.
 

Vrijdag 21 januari 2011

Vandaag is het studentenprotest op het Malieveld in Den Haag. Als oud-voorzitter van de -inmiddels opgeheven- Eindhovense Studentenvakbond en oud-LSVb-activo (zoals dat ‘toen’ genoemd werd) volg ik dit met grote interesse. Het valt me op dat in de media drukker gespeculeerd wordt over eventuele ongeregeldheden dan over het doel waarvoor die duizenden studenten op het Malieveld staan; een toegankelijk Hoger Onderwijs. De PvdA heeft goede alternatieven voor de kabinetsplannen die én de toegankelijkheid én de kwaliteit van het Hoger Onderwijs verbeteren.

Helaas gebeurd na afloop van de demonstratie hetgeen waar de media al de hele dag op zitten te wachten; een stel mafketels probeert met eieren de politie te provoceren. Die gaat daar maar al te graag op in en antwoord met traangas. Zonde.

Voor een debat van de SP volgende week vrijdag moet ik nog wat stellingen insturen. Zover ik nu weet zijn alleen de SP, D66, GroenLinks en de PvdA vertegenwoordigd. Zoek de verschillen. Ze zijn er wel. Het is alleen jammer dat juist de verschillen op links uitvergroot zullen worden, waar ik liever praat over alles wat ons bindt.

’s Avonds ga ik met mijn vriendin naar een personeelsfeest van haar werk. Even een sneak-preview in het nieuwe Jeroen Bosch Ziekenhuis (ziet er fantastisch uit) en vervolgens de feesttent in voor een avondje Loco Loco Disco show. Vet.
 

Zaterdag 22 januari 2011

Vandaag is voor de kinderen en wat noodzakelijk onderhoud aan de electriciteit thuis. Op-en-neer chauffeuren naar de scouting en weer eens een nieuwe dimmer ingebouwd (waarom gaan die dingen zo snel stuk?). Als ik m’n dochter op ga halen bij scouting heeft ze een logeerpartijtje bedacht. Of dat mag. Ja, natuurlijk.

Ik ben nu officieel een week aan de twitter. Het valt me niet tegen. Ik had verwacht dat ik wat meer tweet-druk zou ervaren. Ben er wel achter dat mijn telefoon niet optimaal is om snel een berichtje de wereld in te slingeren. Maar misschien is het ook wel een kwestie van wennen.

Op naar de volgende week.
 

Paul van Liempd

paul@pvda-eindhoven.nl