3 december 2010

’Weekmarkt eerder dicht’

„Maar zelfs als die toezeggingen komen, kan ik niet uitsluiten dat een deel dinsdag eerder vertrekt. De mensen zijn het beu. Ik denk dat tachtig procent eerder gaat inpakken. Ik heb het ook niet meer in de hand”, zegt Burg.

Veel koopmannen en -vrouwen hebben volgens hem geen enkel vertrouwen meer in de gemeente. Die besloot dit jaar na een advies van de door hen verguisde markt­adviescommissie dat de dinsdagmarkt tot vijf uur moet duren. De marktkooplui waren het daar niet mee eens. Ze verkopen ’s middags heel weinig. Wethouder Henk Brink zegde eerder toe de nieuwe opzet al na een half jaar te evalueren. Burg: „Dat halve jaar is al een maand voorbij en er is nog altijd geen evaluatie gehouden. Deze week kregen we een brief, maar daar staat alleen in dat de evaluatie in december plaatsvindt. Wij vrezen dat er sowieso te weinig tijd is om nog in januari een besluit te nemen.”

De marktkooplui hebben begin deze maand een enquête van de gemeente niet ingevuld. Hen werd daarin gevraagd om ook hun weekomzetten vanaf januari 2009 door te geven. Dat hebben de kooplui geweigerd.

Deze week hebben hun vertegenwoordigers Marcel Burg en Arie Slagboom de onvrede van hun achterban besproken met de raadsleden Karin Wagt (CDA), Frank Depla (PvdA) en Kees Rijnders (Leefbaar). Zij hebben er bij het college op aangedrongen de zaak snel te sussen. In een reactie zegt het college de afspraken met de raad en de kooplui na te komen.

John Graat