1 september 2010

Twijfels over nieuwe rekken

Bron: Ventiel (Fietsersbond Zuidoost-Brabant), september 2010

Depla heeft in juli ook schriftelijke vragen gesteld over de nieuwe elektronische fietsenrekken – Velomove – die inmiddels op veel plekken in de stad zijn geplaatst. Uiteindeljk moeten dat er 500 worden.

Op zich is de PvdA trots op dergelijke initiatieven, maar ze betwijfelt of deze ‘grote grijzen dozen’ de juiste keuze is. Depla: "Zijn ze wel praktisch? De meeste nieuwe modellen fietsen passen hier niet in en ze nemen veel openbare ruimte in beslag. Zijn ze wel fietsdiefstalbestendig? Een frame is zo losgemaakt van het voorwiel. Hebben ze wel een design uitstraling? Ze zijn groot en log. Staan ze allemaal op de juiste plaats? Is de keuze wel in voldoende overleg met de gebruikers tot stand gekomen?"

Van het college wil hij weten waarom in de aanbesteding voor nieuwe elektronische fietsenrekken niet is opgenomen dat het een soort Lock’n’Go-systeem zou moeten zijn. Bij dit systeem zit het frame vast aan het rek, bij de Velomove klemt alleen het voorwiel in het rek. In een eerder raadsvoorstel was dat criterium wel opgenomen.

Maria van Rooijen