24 februari 2006

PvdA lanceert Stem-wijs-wijzer

Genuanceerde standpunten

PvdA-raadslid Paul van Liempd: "Wij snappen die vragen goed. De meeste stellingen in de gemeentelijk stemwijzer zijn nogal algemeen. Wij zijn een partij van nuances, die ‘voors en tegens’ afweegt. Een kleine nuance is dan soms het verschil tussen ‘Eens of Oneens’." De PvdA had dan ook graag gezien dat de stemwijzer ruimte gaf voor toelichtingen op standpunten, zoals bijvoorbeeld bij de stemwijzer in Valkenswaard. Door in de ‘stem-wijs-wijzer’ de kiezer stap voor stap langs de stemwijzer-stellingen te leiden en daarbij de afwegingen van de PvdA in beeld te brengen, hopen de socaal-democraten hun standpunten verder te verduidelijken.

Keuzes helder maken

Van Liempd: "Wij snappen dat het heel lastig is om een stemwijzer te maken waarin 15 partijen zich op basis van 30 stellingen onderscheiden. Met deze nieuwe site willen we bereiken dat de kiezer in ieder geval weet waarom de PvdA ergens voor kiest. De kiezer mag vervolgens zelf bepalen wat-ie met die wetenschap doet."

Geen stemwijzer

De ‘stem-wijs-wijzer’ is op geen enkele manier een vervanging van de gemeentelijke stemwijzer. "wij leggen geen stemmen vast en geven geen gewogen advies. De het zal de bezoeker ook geen moment ontgaan dat hij op een site van de PvdA aan het surfen is. Je moet dit echt zien als een plus, een ‘aanvulling op’. Eigenlijk een extra stukje dienstverlening naar de kiezer onder het mom: "u hoeft het niet met ons eens te zijn, maar weet in ieder geval waarom". aldus Van Liempd.

De ‘stem-wijs-wijzer’ van de PvdA is te bereiken via: www.stem-wijs-wijzer.nll. De gemeentelijke stemwijzer is te bereiken via: www.stemwijzer.nl/eindhoven/