4 maart 2010

PvdA krijgt klappen in regio

 

Het verlies van de PvdA en CDA is in overeenstemming met de lande­lijke trend. De sociaal- democraten hebben bij de vorige verkiezingen fors gewonnen en alom werd er re­kening mee gehouden dat die winst weer ingeleverd zou moeten worden.

In Oirschot werd de PvdA gehal­veerd en komt nieuwkomer D66 binnen met 2 zetels. Ook in Best scoort D66 goed (van 1 naar 4 ze­tels) en gaat dit vooral ten koste van de PvdA, die van 5 naar 2 ze­tels zakt. In Sint- Oedenrode is de VVD de grote winnaar. De PvdA gaat daar van 4 naar 3 zetels.

De opkomst heeft in de regio flink onder het landelijk gemiddelde van 56 procent gelegen. Eindhoven zit met 43,5 procent nog eens vier procent onder dat van 2006. Toen had de stad, op Delfzijl na, de laagste opkomst van heel Nederland. Ook in Helmond was de opkomst onder de 45 pct.

In de gemeenten ten noorden van de stad werden hier en daar juist hogere opkomstpercentages ge­haald. Tegen twee uur ’s nachts leek Oirschot koploper met 60,3 procent. Ook Sint Oedenrode (56,8) en Son en Breugel (57,9) scoorden goed.

Behalve PvdA en CDA verloor in Eindhoven ook de derde coalitie­partij, de SP. Deze fractie werd ge­halveerd van 6 naar 3 zetels. De uit­slag uit de stad Eindhoven was rond half een vannacht definitief, maar het zeteltal kan nog verande­ren want er blijken 8 restzetels te verdelen.