29 mei 2013

iedeeen meedoen, ook in 2013!

 

Iedereen meedoen, ook in 2013!

 

Raadslid van het jaar worden en kerst cq op de valreep van 2013, toch een moment om terug en vooruit te kijken.

 

Allereerst dank ik iedereen die op mij heeft gestemd, maar vooral ook partijleden die mij hebben gevoed, in een ombudsteam, werkgroepsleden “werk’, leden via de mail en telefoon etc. ! Ik ben trots dat ik Arnold heb mogen opvolgen. Maar vooral bij de naamgever van de trofee  Jan vd Biggelaar wil ik nog eens bij stilstaan. Hij heeft mij geholpen  het politieke vak te leren. Wanneer ik hulp en advies nodig had sprong ik op de fiets om Jan even te bezoeken en om raad en daad te vragen. Misschien nog wel de mooiste herinnering was de verkiezingsavond in 2002  in het café nadat we fors hadden verloren van de leefbare , Fortuyn was in opmars. De eerste verkiezingen waar ik volop meedeed aan de campagne en ook samen met Jan optrok. Een huiskamergesprek in de Bennekel met verontruste PvdA leden is me daar bij gebleven. Met gemak bleef Jan overeind zonder de onrust te bagatelliseren die deze bewoners uitte omdat zij hun wijk de laatste jaren zagen veranderen zonder dat de politiek daar acht op sloeg. Op die verkiezingsavond met die verschrikkelijke nederlaag op zak liet ie zich ontvallen :  “frank , jij bent  geschikt om volksvertegenwoordiger te worden, de volgende keer doe je toch echt mee?!” Allez, wanneer Jan dit vraagt…..en zo is het gekomen..in 2006 werd ik gekozen.

 

De laatste dagen is ‘het raadslid van het jaar’ regelmatig gevraagd wat zijn drijfveren zijn. En dan kijk ik terug en vooruit. Groot gebracht in een gezin waar genoeg was om te delen en ruimte in ‘herberg’ om andere mee te laten doen. En zo is het wat mij betreft ook nu in onze stad: er is genoeg om te delen en voldoende ruimte om iedereen  mee te laten doen, crisis of geen crisis! Dat is mijn drijfveer en ook 1 vd beginselen vd PvdA.
En soms wordt dit heel concreet. Zo heb ik me samen met andere ouders en mijn fractie verbaasd dat in onze stad anno 2012  nog steeds dure schoolreizen worden georganiseerd of meerdere schoolreizen.  Kinderen die het thuis minder hebben kunnen hierdoor niet mee of ouders worden gedwongen zich in allerlei bochten te wringen zodat hun kind alsnog meekan en dus meedoet. Wanneer dan ook nog eens een leraar in de krant meldt dat “leerlingen van ouders die het niet kunnen betalen niet mee hoeven omdat hiervoor een alternatief programma is” hebben we een sociaal strijdpunt te pakken! Wat me daarbij ook raakte in deze discussie is dat sommige partijen in de raad het maar onzin vonden dat we dit aan de orde stelde. “u gaat daar niet over”. Nee, natuurlijk we gaan er niet over ,maar mogen we dan hier niks van vinden? Het gebeurd in jouw en in mijn stad.. !Mogen we dan de wethouder niet op pad sturen dit aan te kaarten bij de scholen? Mogen we  dan de stad niet laten zien dat wij ouders ondersteunen die dit op hun school ter discussie stellen? Moeten we maar accepteren dat kinderen hiermee worden uitgesloten!?

Kortom voor 2013 zou het mooi zijn wanneer alle kinderen  mee kunnen op schoolreis, ongeacht de grootte van de portemonnee van hun ouders of ongeacht  pa en ma getroffen is door de crisis en nu geen baan heeft of dreigt te verliezen.
Of we daar nu over gaan of niet, wij als PvdA vinden hier wat van en dus steunen we diegene wie deze strijd aangaat, in de raad of op school.

 

Ik wens iedereen een goed 2013 waarin iedereen meedoet!

 

frank depla