29 mei 2013

Hoe te kiezen – door Harm Hofman

 

Schema(1).bmp

Spekman heeft wat met Zeeman kassadames, maar met andere zaken zal het niet anders zijn. Goed dat Spekman voor die dames wil vechten. Maar we waren ook tegen bonussen. Vervolgens kocht Bos ABN AMRO op en hoewel er onder druk iets veranderde zit Zalm niet op de Balkenendenorm.

Als Spekman Zeeman opkoopt heeft hij heel veel dames op zijn bord en alleen nog maar van één bedrijf. Ofwel: ’Hou dames niet voor de gek; blijf geloofwaardig en zeg dat je op korte termijn weinig kunt doen’. Landelijke politiek is varen met een mammoettanker. Een wethouder kan in relatief goede tijden wel wat voor mensen doen. Landelijk geldt dat in slechte tijden kreten ‘als vechten voor’ verwachtingen schept ook al zeg je niet wat het opleveren moet. Het lijkt snel kiezersbedrog.

Mijn ideale kandidaat is hierboven aangegeven, maar dat kunt u aanpassen net als de gebruikte termen en de positie van kandidaten. Het gaat om de manier van beoordelen. Het PvdA gedachtegoed is vanzelfsprekend.

Het gaat om gewenste eigenschappen in een bepaalde situatie. Dat geldt breder. Cohen denkt op lange termijn en bouwt bruggen om dat te realiseren. Belangrijk bij mammoettankers anders ga je sowieso op de klippen. Iets meer externe gerichtheid om de passagiers rustig te houden zou helpen en daarin moeten we hem steunen. Voor over zeven jaar schrijft Plasterk erg goede analyserende lange termijn stukken. Geen Jan Schaefer, maar daarvan zat er ook maar één in het kabinet den Uyl.

Door: Harm Hofman

Noot van het bestuur: Deze column kunt u tevens opvatten als een oproep om zoveel mogelijk te gaan stemmen op kandidaat Spekman voor het landelijk voorzitterschap van de PvdA. U kunt overigens stemmen tot 16 december.