21 oktober 2010

Gemeente schrapt in plan Meerhoven

De ontwikkeling van Land Forum wordt uitgesteld om ‘duidelijkheid in de markt te scheppen’, aldus wethouder Mary Fiers. Op het terrein zou 110.000 vierkante meter kantoorruimte worden uitgegeven. De gemeente ziet liever dat kantoren die zich in Eindhoven willen vestigen, naar bijvoorbeeld Flight Forum gaan. Daar is nog 55.000 vierkante meter kantoor­ruimte uit te geven. Park Forum Oost moest een 20 hectare tellend bedrijventerrein ‘in het hoogwaar­dig segment’ worden, maar vol­gens de gemeente kunnen geïnte­resseerde bedrijven al terecht op plekken als de High Tech Campus en de Brainport Innovatie Cam­pus (BIC) in Landelijk Strijp.

Volgens Fiers mogen de aanpassingen in elk geval niet leiden tot concessies aan de kwaliteit van Meerhoven. „Dat is tijdens de economische malaise in de jaren tachtig in bepaalde wijken in Nederland wél gebeurd, terwijl je nu moet constateren dat dat die wijken geen goed heeft gedaan.”

Tot 2027 worden in Meerhoven in totaal 5800 woningen gebouwd. Op dit moment zijn er daar zo’n 3500 van gerealiseerd. Of die 5800 woningen er ook allemaal komen, is volgens Fiers nu nog niet te zeggen. „Dat hangt ook af van wat de ontwikkelaars gaan doen.” Begin volgend jaar hoopt de gemeente daar meer duidelijkheid over te hebben.

Een financieel nadeel voor de gemeente is dat de gronden voor Vinexwijk Meerhoven in de jaren negentig in één keer van Defensie zijn aangekocht. „Dat merken we in de rentelasten. We hebben al flink geïnvesteerd in zaken als infrastructuur, terwijl de inkomsten achterblijven, omdat nog niet alle plannen voltooid zijn.”

Ad de Koning