1 januari 2011

Eindhoven overweegt sloop deel Stadhuisplein

Die gebouwen zijn niet van de gemeente. Ze worden gehuurd. Het huurcontract in de Kennedytoren loopt tot september 2014, dat in het Stadskantoor tot 2019.

Het college van B en W wil alle 2200 ambtenaren onderbrengen in eigen gebouwen. Het voormalige gebouw van de Technische Dienst (aan de Edenstraat) en twee gebouwen tegenover het stadhuis (aan het Stadhuisplein en om de hoek aan de Begijnenhof) zijn daarvoor beschikbaar. Het TD-gebouw zou deels gestript en uitgebreid moeten worden.

De gebouwen tegen over het stadhuis zijn het opknappen niet meer waard en moeten gesloopt worden.

De hele operatie kost eenmalig 65 miljoen euro, maar is op termijn wel goedkoper. De backoffice van de gemeente zou in 2014 al in het TD-gebouw komen. Dit zijn de ambtenaren die nu nog in de Kennedytoren werken. De frontoffice, met de publieksbalies aan het Stadhuisplein en de Begijnenhof, moet uiterlijk in 2019 klaar zijn.

Het TD-gebouw aan de Edenstraat staat leeg sinds 2007 omdat het tot nu toe niet lukte er een koper voor te vinden. Die leegstand kost de gemeente 1 miljoen euro per jaar.
In de raadscommissie waarin de politiek afgelopen week in meer­derheid het plan ondersteunde, waren vooral bij de PvdA nog veel bedenkingen. Fractievoorzitter Mieke Verhees vindt dat haar collega’s zich te veel onder druk hebben laten zetten om snel ‘een bijna kortzichtig besluit’ te nemen. Zij bepleit een zorgvuldiger en langduriger afwegen van de opties. „Het gaat verdorie wel om 65 miljoen euro. Ik vind dat we toch nog even een stapje terug moeten zetten om met iets meer afstand te beoordelen. Misschien kan het wel voor veel minder geld. Misschien kunnen we het TD-gebouw nu wel verkopen.” Verhees heeft gehoord dat woningbouwcorporatie Wooninc. geïnteresseerd zou zijn. Maar navraag leert dat daar in ieder geval bij de woordvoerster van Wooninc. niets over bekend is.

Corrie de Leeuw