23 oktober 2010

CDA: ‘Geen circus zonder wilde dieren’

„We begrijpen dat het Parktheater er tijd voor nodig heeft omdat de contracten voor de komende jaren er al liggen. We hopen dat dit voorbeeld van het Parktheater navolging krijgt bij andere theaters en circussen.”

Bij het CDA is verbolgen gereageerd op de actie van PvdA en GroenLinks. In een brief laat fractievoorzitter Maarten Houben weten het te betreuren dat het Parktheater slechts met een deel van de gemeenteraad heeft overlegd. ‘Er lagen duidelijke afspraken dat dit onderwerp tijdens de komen­de commissievergadering besproken zou worden. De mening van de overige politieke partijen doet er nu kennelijk niet meer toe.’ Volgens het Eindhovense CDA is een circus zonder wilde dieren geen circus meer. In de brief verwijst Houben naar een recent onderzoek van het ministerie waaruit zou blijken dat het geen zin heeft om wilde dieren uit het circus te verbannen. Ze zouden er tot twee keer zo oud worden als in de vrije natuur.

Volgens het CDA moeten Eindhovenaren straks naar andere ge­meenten om nog een écht circus te kunnen zien. Paul van Liempd heeft geen begrip voor de reactie van Houben: „Onze motie in de gemeenteraad was voor directeur Giel Pastoor van het Parktheater reden om ons uit te nodigen voor een gesprek. Daarin is het standpunt van het Parktheater toegelicht. Vanzelfsprekend zijn wij daar blij mee. Ik zie niet waarom de gemeenteraad zich dan nog in de discussie moet mengen.”

Volgens directeur Giel Pastoor is het besluit niet op basis van de motie van PvdA en GroenLinks genomen. „Bij mijn aanstelling drie jaar geleden heb ik al gezegd dat wilde dieren niet meer in het circus van deze tijd passen. Ik was enigszins verrast door de motie, maar heb die maar meteen aangegrepen om onze plannen bekend te maken. Zonder de motie was ons standpunt niet anders geweest; het was alleen wat later bekendgemaakt.”

Diede Hoekstra