Door Arnold Raaijmakers op 8 november 2016

Begroting 2017

In het voorjaar hebben we de kadernota vastgesteld en vandaag behandelen we in de raadsvergadering de begroting voor 2017.

Belangrijke onderwerpen blijven voor ons werk, wonen en zorg. En er gaat veel goed in Eindhoven, maar sommige zaken kunnen nog veel beter!

PvdA Eindhoven maakt zich druk om:
– het hoge ziekteverzuim van ambtenaren en het effect in het sociaal domein,
– werk, echte banen met perspectief,
– behoud van gratis openbaar vervoer voor minima,
– een groene en gezonde stad – ook in de wijken
– het Leefbaarheidsfonds van Eindhoven Airport voor de omwonenden.
We dienen een aantal moties in tijdens de raadsvergadering over deze onderwerpen.

Namens de fractie sprak Arnold Raaijmakers deze spreektekst uit:

“Allereerst nogmaals dank aan het college en onze ambtenaren voor al het werk dat in deze begroting is gestoken. Een leesbaar en inhoudelijk goed stuk.

eeff5b61-c4ca-4612-8e33-afb572ddddd2En met deze begroting sluiten we een lange periode van crisis af.
Een periode waarin we in onze stad kans gezien hebben de rekening niet bij de inwoners neer te leggen. Immers de woonlasten, zoals OZB en de afvalstoffenheffing, zijn de afgelopen jaren niet meer gestegen dan met de inflatiecorrectie. Daarom, en daar mogen we best trots op zijn, zijn onze woonlasten bijna 20% lager dan vergelijkbare gemeenten.
Verder is deze begroting over een periode van 4 jaar structureel sluitend.
En tot slot, misschien wel het belangrijkste nieuws uit deze begroting, zien we dat er weer ruimte komt om te investeren. Niet dat we de afgelopen jaren geen forse investeringen gedaan hebben, denk alleen al aan de vele tientallen miljoen die we geïnvesteerd hebben in nieuwe schoolgebouwen zodat we onze jeugd goed onderwijs kunnen bieden. Of alle wijkvernieuwingsprojecten waar we samen met de woningbouwcorporaties om wijken leefbaarder en socialer gemaakt hebben.

Ten aanzien van de laatste element van de begroting, de ruimte om te investeren, hebben we als PvdA tijdens de meningsvormende vergadering wel een kanttekening geplaatst. We vinden immers de 6 pagina’s in de begroting die aan dit belangrijke onderwerp gewijd zijn veel te mager. Zeker in vergelijking met het Meerjaren Investering Plan, kort het MIP, zoals we dat tot vorig jaar gewend waren te ontvangen.

We willen immers als Raad aan het roer blijven en dus op basis van goed onderbouwde investeringsvoorstellen keuzes kunnen maken. Keuzes tussen bijvoorbeeld door het college hoog geprioriteerde projecten of bijvoorbeeld de herontwikkeling van de Geldropseweg. Of vervanging van oude stoplichten in onze stad door slimme verkeerslicht installaties die bijdrage aan een betere luchtkwaliteit en een veiligere verkeersdoorstroming in de stad.

Kortom, wij hebben het college gevraagd om zo snel mogelijk met een nieuw MIP 2017 te komen. Een document dat voortbouwt op het MIP zoals we dat in 2016 gepresenteerd hebben gekregen bij de begroting. Laat in dit nieuwe document duidelijk de verschillen zien tussen het MIP van vorig jaar een wat er nu is opgenomen in de begroting. En onderbouw alle investeringsvoorstellen met MKBA’s. En dit is wezenlijk anders dan de matrix met kleurenblokjes die we nu als onderbouwing voor miljoenen projecten hebben gekregen.
Oftewel per project Inhoud, Financiën en Fasering in de tijd. Zodat we als Raad zelf kunnen prioriteren.
De PvdA heeft aangegeven dat men de begroting inclusief een totaalbedrag aan investeringen dan kan goedkeuren, mits er dus nog ruimte blijft om voor het einde van het jaar in een raadsvergadering de prioritering nader te bespreken en indien de Raad dit wenst aan te passen. Kan de wethouder dit toezeggen?

Nog een klein puntje t.a.v. de investeringsagenda. We lazen dat de restauratie van het orgel van de Catharinakerk in 2017 plaats zal vinden. Dat is onvermijdbaar en dus prima. Tegelijkertijd wil de PvdA wel benadrukken dat we, evenals het college, het een voorwaarde vinden dat de gebruiksmogelijkheden van de Catharinakerk verruimt worden. Oftewel een aanpassing aan de huidige tijd waarmee de kerk voor iedereen toegankelijk wordt. Dit is voor de PvdA een voorwaarde aan de voorkant om tot restauratie over te gaan.

Tijdens de meningsvormende vergadering heeft de PvdA aangegeven dat we de risico’s in het sociaal domein scherp zullen monitoren. Niet alleen de financiële risico’s, maar zeker ook de inhoudelijke risico’s. Oftewel het risico dat inwoners van onze stad tussen wal en schip komen omdat we, om welke reden dan ook, tekort schieten in onze dienstverlening.
Laten we voorop op stellen dat bij dit soort mega-transities er altijd dingen minder goed gaan. Dat is onvermijdelijk en we willen dan ook benadrukken dat we veel respect hebben voor de inzet die door iedereen geleverd wordt.
Maar tegelijkertijd zien we dat deze geweldige inzet een spanningsveld oproept dat resulteert in een wel erg hoog ziekteverzuim in onze organisatie en meer specifiek het sociaal domein. Vandaar onze motie over dit onderwerp. En dat is niet voor het eerst, immers sinds 2012 vraagt de PvdA aandacht voor dit probleem.
Helaas moeten we constateren dat de situatie niet verbeterd is de afgelopen 4 jaar. Het ziekteverzuim steeg over deze periode van 5,5 % naar 5,7 %. En los van alle problemen die een hoog ziekteverzuim bv. op het vlak dienstverlening met zich meebrengen, kost 1% ziekteverzuim ons rond de 1,3 miljoen euro per jaar.
We willen dus denkt de PvdA met z’n allen dat het ziekteverzuim teruggedrongen wordt. Beter voor onze medewerkers en beter voor de dienstverlening aan de inwoners van onze stad.
Daarom vragen we nogmaals aan het college, maar misschien nu zelfs nog wel met een hoger gevoel van urgentie dan in 2012, om van het terugdringen van het ziekteverzuim een prioriteit te maken die er in resulteert dat de door het college zelf benoemde doelstelling van 4,3% eind volgend jaar ook gehaald wordt.
De vraag aan de wethouder is dan ook zij dit thema de komende 12 maanden tot een persoonlijke topprioriteit wil maken? De motie hiertoe wordt ingediend samen met de SP, BBL en CDA.

Veder heeft de PvdA als speerpunt dat iedereen mee moet kunnen doen. Daarom hebben we ons in 2012 hard gemaakt om het Gratis Openbaar Vervoer te behouden. Nu doen we dat weer. Immers door de nieuwe concessie dreigt er een situatie te ontstaan dat we een bedrag van € 200.000 tekort komen om het Gratis Openbaar vervoer voor minima te kunnen continueren voor de komende twee jaar. Het GOV voor minima speelt een belangrijk rol in de participatie van een kwetsbare groep Eindhovenaren die het financieel niet makkelijk heeft. Daarnaast draagt het bij aan de verduurzaming van de mobiliteit en de verbetering van de luchtkwaliteit. Daarom roept de PvdA, samen met de BBL en de SP, in een motie op om in overleg met Hermes en op basis van een dekkingsvoorstel in te zetten op continuering van het GOV voor de komende twee jaar.

En de PvdA zou de PvdA niet zijn als we het niet ook over werk zouden hebben. We zijn blij dat wethouder Depla in het eerste kwartaal van 2017 met een voorstel naar de raad komt als het gaat om gesubsidieerde arbeid met perspectief en ook dat hij dit jaar nog ervoor gaat zorgen dat we op de gewenste bezetting komen van de projecten van buurtbedrijven. Projecten die gericht zijn op veelal werkzoekenden met een lange afstand tot de arbeidsmarkt. Een vraag aan de wethouder: waarom combineert u deze twee activiteiten niet met elkaar?

Verder is de PvdA mede-indiener van de twee moties omtrent het Leefbaarheidsfonds van Eindhoven Airport en het amendement met betrekking tot het investeren in groen in de wijken. Onze collega’s van GL zullen ongetwijfeld hier een toelichting op geven.

De PvdA concludeert dat we een mooie begroting hebben liggen die in voldoende mate bijdraagt aan de PvdA ambities en we zijn dan vanzelfsprekend ook voornemens deze begroting goed te keuren. Dit dan wel op basis van de toezegging van het college dat we voor het einde van het jaar als raad nog de kans krijgen om investeringsprojecten te her-prioriteren indien nodig.

We wensen het college en het ambtelijk apparaat veel succes het komende jaar om invullingen geven aan onze plannen en ambities om Eindhoven weer een beetje mooier en beter te maken. Want dat is toch uiteindelijk het doel wat we met z’n allen delen.”

Arnold Raaijmakers

Arnold Raaijmakers

Als raadslid heb ik bijgedragen aan een stad die levendiger, socialer en sterker is geworden. Om dat te bereiken moeten er in de politiek keuzes gemaakt worden. Dat is niet altijd eenvoudig en soms zelfs onplezierig. Daarom moet je als Raadslid altijd het eerlijke verhaal vertellen. En het gesprek durven aangaan met alle betrokkenen. Dat

Meer over Arnold Raaijmakers

Waar ben je naar op zoek?