Door Edith van Dijk op 6 september 2016

Raadsvragen PvdA: Verkoop sociale huurwoningen aan beleggers

Opeens is je sociale huurwoning verkocht aan een miljardair. Dit overkwam bewoners van sociale huurwoningen van Vivare in Arnhem. De corporatie verkoopt een deel van haar woningen aan een belegger. Is zo niet de crisis op de woningmarkt begonnen? Gaat de geschiedenis zich herhalen? In NRC een uitgebreid artikel over de verkoop van 600 sociale huurwoningen aan beleggers. In dit geval aan Quantum Strategic Partners. Een beleggingsmaatschappij van de Amerikaans-Hongaarse superinvesteerder George Soros (86). Beter bekend van ‘Zwarte Woensdag’ in 1992. Toen de Britten door speculatie van Soros werden gedwongen tot een devaluatie van het pond. Beleggers hebben maar 1 oogmerk: Winst.

Voor de PvdA is dit het laatste waar bewoners met een kleine portemonnee op zitten te wachten. Beleggers die gebruik mogen maken van de huurverhoging door particuliere verhuurders. Geen 1% boven op inflatie, maar 2,5%. Ze mogen zelf bepalen aan wie ze de woning verhuren en verkopen. Op deze wijze verliezen we sociale huurwoningen aan de markt.

Dit alles roept bij de PvdA vragen op aan de wethouder:

  1. Is het bij de wethouder bekend of de Eindhovense corporaties bezig zijn om sociale huurwoningen te verkopen aan beleggers. Zo ja, om welke corporaties en woningen gaat het? Graag een toelichting van de wethouder.
  2. Hoe groot is de kans dat beleggers Eindhovense sociale huurwoningen kopen? En wat zijn de mogelijkheden van de raad en de gemeente om dit tegen te gaan?
  3. Mogen alle soorten en prijsklassen aan beleggers worden verkocht en wat betekent dit alles voor de Woonvisie?

We kijken uit naar de antwoorden.

Edith van Dijk, PvdA

Edith van Dijk

Edith van Dijk

‘Voor een andere iets kunnen betekenen’, dat staat voor mij als raadslid voorop. Mijn naam is Edith van Dijk en bijna 4 jaar raadslid voor de PvdA in Eindhoven. Ik heb Eindhoven op een andere manier leren kennen. En vooral heel veel mensen ontmoet. Zo sprak ik met inwoners uit verschillende wijken en buurten over

Meer over Edith van Dijk

Waar ben je naar op zoek?