Door Ward Overeem op 10 augustus 2016

Ongerustheid om zwarte rook bio-energiecentrale Strijp R

Afgelopen maand kreeg ik van buurtbewoners uit Woensel-West enkele vragen over de bio-energiecentrale op Strijp R. Er kwam soms zwarte rook uit de schoorsteen en deze liet een vervelende geur en zelfs roetdeeltjes achter op kozijnen van ramen. Er was enige onrust en dat was voor mij aanleiding hier direct actie op uit te zetten. Reden voor mij om hier namens de PvdA vragen over te stellen aan de gemeente. Hieronder mijn mail naar de buurtbewoners met de antwoorden van de gemeente naar aanleiding van een gesprek dat ik met hen had. De klachten zijn uiteraard serieus genomen wat geresulteerd heeft in onderstaande antwoorden.

Beste buurtbewoners,

Naar aanleiding van eerdere mails en zorgen die geuit werden vanuit Woensel-West op Nextdoor t.a.v. de zwarte rook die soms door de Bio-energie centrale op Strijp-S geproduceerd wordt, heb ik afgelopen woensdag een gesprek gehad met enkele mensen binnen de gemeente Eindhoven. Zoals beloofd hieronder mijn terugkoppeling naar jullie toe.

De gemeente Eindhoven zet gelukkig actief in op de duurzaamheid van ons leefklimaat. Een van de belangrijkste aspecten daarbij is het terugdringen van de CO2-uitstoot. Hiervoor heeft de gemeente meerdere Bio-energie centrales gerealiseerd in de stad. Deze centrales (op Strijp R en in Meerhoven) worden gebruikt voor duurzamere opwekking van elektriciteit en warmte voor huizen, maar bijvoorbeeld ook voor het water van de openbare zwembaden. In de centrale op Strijp-S gebruiken ze biomassa bestaande uit houtsnippers: de houtrestanten van werkzaamheden van inwoners, gemeenten en andere instellingen in parken, bossen en tuinen. Deze houtsnippers (altijd van onbehandeld hout) worden verbrand in de centrale en omgezet in warmte en energie.

De centrale op Strijp-S is begin 2016 opgestart en zal naar verwachting in oktober 2016 volledig naar wens operationeel zijn.  De rook, waarvan in de afgelopen periode melding is gemaakt,  is een tijdelijk bijverschijnsel van het inregelproces van de centrale. Momenteel wordt er constant gewerkt aan de optimale instelling van de centrale, inclusief verbrandingsoven en de bijbehorende filtering. Deze rook is overigens de ‘gebruikelijke’ rook bij onvolledige verbranding, te vergelijken met rook bij het aansteken van een open haard of barbecue. Vervelend dus, maar gelukkig slechts tijdelijk en niet gevaarlijk.

Ik heb aan de gemeente gevraagd of jullie bij eventuele vragen of ongerustheid ook direct zelf contact op kunnen nemen. Ook de gemeente kan zich goed voorstellen dat er wellicht nog meer vragen in de wijk leven over de Bio-energie centrale. Die wil de gemeente uiteraard graag beantwoorden. Hiervoor is het volgende mailadres in het leven geroepen namelijk [email protected].

Mocht iemand daar van gebruik maken dan hoor ik graag hoe het e.e.a. wordt afgehandeld. Nogmaals dank voor het delen van jullie ongerustheid zodat ik snel namens jullie heb kunnen schakelen. Mocht er in de toekomst iets dergelijks voorvallen wat ik niet hoop dan weten jullie mij te vinden. Voor degene die nog op vakantie gaan een hele fijne vakantie gewenst.

Ward Overeem

Ward Overeem

Mijn naam is Ward Overeem, lijst 1 plaats 8. Raadslid voor onze prachtige gemeente Eindhoven en kandidaat voor de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart 2018. Op dit moment ben ik werkzaam bij Metechnica BV als landelijk arbeidsmarktcoach en eigenaar van Bureau Re-Ward. Verder ben ik betrokken inwoner van Eindhoven en zet ik mij graag in voor

Meer over Ward Overeem

Waar ben je naar op zoek?