Door Hafid Bouteibi op 8 maart 2015

Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE)

Je kunt pas bepalen of het ene kind zich sneller ontwikkelt dan de ander wanneer de beginsituatie zoveel mogelijk hetzelfde is. In Eindhoven mogen alle kinderen vanaf de leeftijd van 2 jaar en 3 maanden gebruik maken van de peuterspeelzaal. Dat is 3 maanden eerder dan in andere gemeenten. Deze verlaging van leeftijd is een initiatief geweest van de PvdA om een grotere doelgroep te bereiken. De doelstelling is om kinderen met een ontwikkelings- en/of taalachterstand een voldoende beginsituatie te geven bij aanvang op de kleuterschool.
Een andere belangrijke doelstelling is kinderen zoveel mogelijk van elkaar te laten leren. Daarom heeft de PvdA gepleit voor zoveel mogelijk gemengde peuterspeelzalen. Dus niet alleen kinderen bij elkaar met een achterstand maar juist ook kinderen waarbij dit niet het geval is.

De afgelopen jaren zijn er meer gemengde locaties bij gekomen. Verder is het bereik van kinderen met een onderwijsachterstand maar liefst 85%! Het bereik van het totale aantal peuters in eindhoven ligt maar liefst op 70%! Daarnaast heeft de PvdA ook geïnvesteerd in de kwaliteit van de peuterleidsters. Taal is hierin een belangrijk aspect geweest. Maar liefst 93% van alle peuterleidsters heeft haar taalniveau verbeterd.

Uiteindelijk wordt een kind vanuit de peuterspeelzaal overgedragen aan de kleuterschool. Deze afstemming over zorg en overdracht is de afgelopen twee jaar hard aan gewerkt en moet samen met andere inzet zoals de VVE ontwikkelmethodes leiden tot een voldoende beginsituatie op de kleuterschool. Maar hoe gaan we deze hoofddoelstelling evalueren? Afgesproken is dat we dit gaan doen met bestaande evaluatiemomenten zoals de kleutertoets. Hieruit moet blijken welke aanpassingen er plaats moeten vinden als het gaat om ons Eindhovens peuterspeelzaalwerk. Peuterwerk waarvoor verschillende andere gemeenten naar Eindhoven komen om een kijkje te nemen in de keuken. Een succes dat volgens de PvdA te wijten is aan al die hardwerkende peuterleidsters en de samenwerking tussen peuterwerk en basisscholen.

Dit wil niet zeggen dat alles perfect gaat! Daarom vraagt de PvdA alle betrokkenen in dit proces, ouders/peuterleidsters/basisscholen, verbeteringen bij ons te melden. Het zijn juist deze betrokken burgers geweest die een paar jaar geleden hun zorg hebben gedeeld met ons als het ging om de overdracht van Lumens aan Korein. Blijf dit doen!

Hafid Bouteibi
Raadslid PvdA Eindhoven

Hafid Bouteibi

Hafid Bouteibi

De afgelopen 8 jaar in de gemeenteraad heb ik geleerd dat politiek onlosmakelijk verbonden is met lef. We hebben veel wetten op ons af zien komen waar we niet blij mee waren. We hebben het lef getoond deze naar onze redelijkheid uit te voeren en soms zelfs naast ons neer te leggen. Kijk bijvoorbeeld naar

Meer over Hafid Bouteibi